Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 


/ Etusivu / Hevoset / Betyn hoitokirja

Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 23.01.2013
17:54
Otsikko: Betyn hoitokirja
Tämä on siis Betyn ja Susannan hoitokirja :)

Vastaa tähän
Nimi: <Susanna>
Lähetetty: 24.01.2013
17:13
Otsikko: Betyn hoitokirja
Uusi talli, uudet kujeet!

Kävelin ensimmäistä kertaa Routavaaraan. Betty oli asustanut siellä jo hetken, mutta ei kauaa. Menin talliin sisälle, jossa Betty asui. Selasin läpi nimikylttejä ja huomasin Bettyn karsinan. Se oli vielä luultavasti ulkona. Satulahuoneessa oli satula ja aachensuitset. Otin ne käteeni ja vein talliin. Laitoin tavarat telineisiin. Bettyn satulan satulatelineeseen ja suitset riimukoukkuun.
-Moi Susa! Scunkki sanoi isosti.
-Moi Scunkki, sanoin ja hymyilin. Lähdin kävelemään tarhoille. Scunkki tuli perässä. Menin tarhaan, jossa näin Bettyn. Se seisoi tarhan portilla muutaman muun tamman kanssa.
-Voin ottaa nää tammat sisään, sanoin Scunkille.
-Sopii! Scunkki vastasi. Avasin puiset portit ja menin tarhaan lankojen välistä. Otin riimuja kasan. Tammat tulivat luokseni. Puin riimun ensin Bettylle ja sen jälkeen muille. Järsjestelin tammat siten, että ne olisi helppo viedä talliin. Scunkki selitti, mihin karsinaan kukakin tuli. Avasin langat ja talutin tammat sisälle ja vein omiin karsinoihin. Viimeisenä vein Bettyn kiinnitin sen karsinassa olevaan rinkulaan ja hain kaapista harjakorin. Otin korista ensin suojat pois ja pian sen jälkeen pölärin. Aloin harjata Bettyä pölärillä. Tamma ei ollut hirveän likainen, joten sain sen harjattua nopsaa. Otin satulan käteeni ja nostin sen Betyn sään päälle. Liu'utin satulan sopivalle kohdalle ja kiristin vyötä hieman.
-Ai niin tyttö. Kaviot, sanoin ääneen ja hain kaviokoukun. Putsasin nopsaa Betyn kaviot ja hain suojat. Puin ne tammalle jalkaan ja otin suitset käteen. Avasin suitset kaulalle ja ohjat menivät perässä. Lämmitin kuolaimet kädessäni ja ojensin ne Betylle. Vein niskahihnan korvien yli ja kiristin remmit. Hain varustehuoneesta lainakypärän ja kiinnitin sen itselleni. Otin vielä maasta raipan ja otin Bettyn riimun kaulalta. Nostin ohjat käteeni ja avasin oven kunnolla. Talutin Betyn käytävää pitkin, avasin ulko-oven, talutin Bettyn ulos ja suljin oven. Pakkasta oli aika paljon, mutta päätin mennä kentälle. Kävelimme tietä pitkin kentälle, jossa suljin portin ylälangan ja talutin Bettyn kaartoon. Nostion ohjat kaulalle ja vedin jalustimet alas. Työnsin jalkani jalustimeen ja ponnistin selkään. Bettyllä oli menohaluja, mutta otin ohjat käteeni ja annoin pohkeita. Lähdimme kävellen uralle. Muutaman kävelykierroksen jälkeen kiristin ohjia hieman ja aloin tehdä pysähdyksiä. Jokaisen onnistuksen jäkeen kiristin ohjia siihen asti, että ne olivat sopivan kireät. Tein vielä muutaman pysähyksen ja jatkoin uralla käynnissä. Aloimme tehdä pieniä ja isompia voltteja, suunnanvaihtoja ja kiemurauria. Teimme niitä ensin käynnissä ja sitten ravissa. Betty toimi paljon partemmin käynnissä kuin ravisaa, koska käynnissä sillä ei ollut niin kiire. Aloimme tehdä käynti-ravi ravi-käynti siirtymisiä joissa Betty meni hyvin ja alkoi jo kuunnellakin minua paremmin. Yritin yhden kerran tehdä pohkeenväistöä, jossa Betty kulki todella kivasti. Jatkoimme matkaamme ravissa ja teimme voltteja joka sivun keskelle. Jonkin ajan päästä nostin laukan ja aloin lisätä myös erillaisia suunanvaihtoja ja vlottitkin hrvenivat. Katsahdin uutta rannekelloani ja huomasin kellon olevan jo aika paljon, joten hidastin Bettyn käyntiin. Pidensin koko ajan hieman ohjia ja pian Betty kävelikin jo pitkin ohjin. Halasin tammaa ja kehuin sitä kivaksi.
-Käydäänks maastossa loppukäynnit? kysyin.
-Ikään kuin vastatakseen, Betty hörähti hiljaa. Kiristin ohjia hieman ja ohjasin sen portille. Avasin portin selästä ja ohjasin Bettyn kohti kesälaitumia. Kävelimme noin kilometrin verran maastotietä pitkin, ennen kuin käännyin takaisin. Kävelin tallin ovelle asti ennen kuin laskeuduin selästä. Nostin ohjat kaulalta ja talutin Bettyn talliin. Karsinassa avasin soljet ja nostin ohjat pois kaulalta. Puin tammalle riimun ja otin satulan sekä suojat pois. Nakkasin tamman selkään loimen ja otin kaulapalan pois. Avasin riimunnarun lenkistä ja talutin Betyn käytävälle. Hain kottarit ja talikon ja aloin putsata karsinasta enimmät kakat pois, mitä se oli rymäytellyt päivällä, kun hevoset olivat luultavasti olleet sisällä kylmän ilman takia. Kävin tyhjentämässä kottarit ja vein alusiksi vähän lisää purua. Otin Betyn loimen pois ja laitoin sen oveen. Talutin Bettyn karsinaan ja otin siltä riimun pois. Nostin riimun riimukoukkuun ja suljin oven. Vein satulan ja suitset pois. Kello oli jo puoli yhdeksän, joten ajattelin mennä vain lakaiseman jälkeni käytävällä. Se oli helppoa työtä.
Kun käytävä oli lakaistu, päätin harjata Lissun. Otin sen kaapista pölärin ja aloin harjata. Harjasin tamman ruumiin kokonaan ja taputin sitä vielä lopuksi. Pakkasin harjat kaappiin, ja katsahdin kelloani. Se oli jo varttia yli yhdeksän, joten kävelin autolleni ja ajoin kotiin.

Vastaa tähän
Nimi: Scunkki/YP
WWW: http://www.strosseli.suntuubi.com
Lähetetty: 24.01.2013
20:14
Otsikko: Betyn hoitokirja
Tää olikin tosi kiva "eka" tarina! Ainut vaan, että muista laittaa kappalejaot, kirjoitusvirheitä en löytänyt ja kiva kun harjasit myös Lissun :)! Ensi kerralla voisit vaikka ottaa jonkun kaverin mukaan tai käydä maastossa jonkun tallilaisen kanssa. Saat tästä 38tr ja 2ap. Laitoin sinulle myös He C merkin, mutta voit myös käydä tunneilla niin ansaitset muutkin ratsastus merkit :)

Vastaa tähän
Nimi: <Susanna>
Lähetetty: 26.01.2013
12:12
Otsikko: Betyn hoitokirja
Lantaa ja ratsastusta!

Tänään päätin lähteä ratsastamaan Betyllä. Mietin, että menisinkö maastoon vai olisinko kentällä. Puin päälleni colitsihousut ja toppatakin. Jaloissani oli korolliset saappaat. Otin vielä hanskat mukaani ja lähdin ulos. Otin autoni ja lähdin ajamaan kohti Routavaaraa. Toutavaaraan oli uudesta kodistani pidempi matka kuin Strösseliin. Olin etsinyt jo vuokrakämpän kaupungilta, mutta asuisin vielä maanantaihin asti maalla.
Kiva. En päässyt edes ulos pihasta, kun autoni jo sammui. Otin siis pyöräni ja pyöräilin noin kilometrin matkan ison tien reunaan ja samalla myös bussipysäkille. Laitoin pyöäni nojaamaan puuta vasten ja odottelin seuraavaa bussia. Bussin saapuessa maksoin matkani ja menin istumaan etupenkkiin. Ajoimme kolmen pysäkin ohi. Kolmannella pysäkillä hyvä ystäväni Siiri tuli kyytiin.
-Siiri! sanoin Siirille. Siiri moikkasi ja istui minun viereen.
-Tuutko tallille mun kans? kysyin häneltä.
-Okei, Siiri sanoi. Seuraavalla pysäkillä jäimme pois kyydistä. Kävelimme tallille päin jutelle. Katsahdin rannekelloani ja se oli jo kolme.
-Mä aattelin mennä maastoon. Voitas kysyy Scunkilta saisitko säkin tulla jollain hevosella ku oot aiemminki ratsastanu, sanoin.
-Okei, Siiri nyökkäsi ja hymyili iloisesti.
Tallissa Scunkki siivoili karsinoita.
-Moi, sanoin Scunkille.
-Moi! Scunkki vastasi.
-Saako Siiriki ratsastaa. Se on ratsastanu vajaat 10 vuotta, sanoin.
-No eiköhän sulle joku heppa löydy, Scunkki sanoi. -Ota vaikka Akra.
-Okei, Siiri sanoi. Menimme varustehuoneeseen hakemaan varusteita. Otin telineestä Bettyn satulan ja koukusta sen suitset. Vein kamat talliin ja kysyin:
-Ootsä valmis, Siiri?
-Oon, Siiri vastasi. Lähdimme hakemaan heppoja tarhasta. Akra antoi Siirille helposti kiinni, ja Betty tuli luokseni kevyesti ravaten. Bettyllä oli selässään fleeceloimi. Rapsutin sitä otsasta ja pujotin riimun nopeasti sen päähän. Kiinnitin narun riimuun ja talutin portille. Avasin portin langat ja talutin Bettyn ulos, suljin langan ja portin. Talutin tamman talliin. Karsinassa kiinnitin sen koukkuun ja hain kaapista harjat. Avasin fleeceloimen soljet ja nostin loimen sen selästä. Laskin loimen telineeseen ja aloitin harjaamisen pölärillä ja harjasin Betyn kokonaan.
Seuraavaksi putsasin kaviot nopeasti ja otin satulan käteeni. Laskin sen kuitenkin heti alas, sillä päätin mennä ilman satulaa. Otin suitset ja menin karsinaan. Nostin riimun ja ohjat kaulalle, ojensin kuolaimet Betylle ja vein niskahihnan korvien yli. Kiristin vielä remmit ja puin lainakypärän päähäni. Mukaani otin vielä raipan ja laitoin puhelimen äänettömälle. Nostin ohjat Betyn kaulalta ja talutin tamman puoliksi ulos.
-Valmis? kysyin.
-Juu! Siiri vastasi. Talutin Betyn ulos karsinasta ja vein ulos ja kentän vieressä olevalle "rampille" Talutin Betyn rampin viereen ja nousin selkään. Koska Siirillä oli satula ja Akra oli pieni, Siiri pääsi maasta selkään. Annoin Betylle pohkeita. Mietimme, kumpi menee edeltä, ja päädyimme lopulta minuun ja Betyyn. Kävelimme mäen alas ja pitkään tasaista tietä.
Jonkin ajan kuluttua saavuimme lumiselle soratielle, jossa ei liikkunut paljoa autoja.
-Ravataanko? kysyin.
-Joo, Siiri sanoi. Bettyä ei tarvinnut kahdesti käskeä, kun se oli jo ravissa. Istuin selässä ja pidin hieman kiinni harjasta. Aina välillä katsoin taaksepäin, että Siiri pysyisi matkassa.
-Käynti! sanoin, kun saavuimme ensimmäiselle kääntöpaikalle.
-Käännytäänkö? kysyin.
-Juu vaikka, Siiri vastasi.
-Laukataankstää mäki? kysyin.
-Juu, Siiri vastasi. Kannustin Betyn hitaaseen laukkaan, jotta Akra ei jäänyt jälkeen. Nojasin heiman eteenpäin kun Betty laukkasi koko mäen ylöspäin. Kun lähdimme tulemaan alaspäin, hidastin Bettyn käyntiin, sillä mäki oli aika jyrkkä. Mäen alhaalla Siiri kysyi:
-Ravataanko?
-Juu, vastasin ja käänsin Betyn vasemmalle. Annoin hieman pohkeita ja samassa Betty lähti raviin. Kun seuraavan käännöksen aika tuli, hidastimme käyntiin ja käännyimme tallille päin. Löysäsin ohjia hieman ja annoin Betyn venyttää kaulaansa.
Tallin ovella laskeuduin selästä ja talutin Betyn karasinaan. Avasin suitsien soljet ja päästin Betyn irti. Vein suitset karsinan ulkopuolelle ja otin harjan, jolla harjasin Betyn nopeaa. Heitin fleeceloimen tamman selkään ja kiristin remmit. Puin riimun Betylle päähän ja jätin sen karsinaan kivattelemmaan. Suljin karsinan oven ja kaivoin taskustani porkkanan. Ojensin sen Betylle ja annoin sen rouskutella sitä, joten vein varusteet satulahuoneeseen. Otin suitset mukaani, otin vettä, siénen ja satulasaippuan, ja menin istumaan penkille. Kastelin sienen vedessä ja hieroin siihen saippuaa. Aloin hinkata suitsia sienellä. Pian Siiri tuli satulahuoneeseen.
-Mun pitää hakee kidit tarhasta joten mun pitää mennä! Moikka! Siiri sanoi.
-Moikka! sanoin Siirin perään.
Kun suitset oli hinkattu puhtaaksi, vein suitset pois ja tyhjensin tavarani. Menin talliin ja kiinnitin riimunnarun Betyn riimuun. Kiinnitin Betyn karsinaan ja hain uuden fleeceloimen. Riistuin märän loimen ja nostin kuivan Betyn selkään. Laitoin loimen karsinan oveen ja talutin Betyn tarhaan.
Vein loimen satulahuoneeseen ja laitoin sen kuivumaan. Hain talikon ja siivosin Betyn karsinasta lantakasan pois. Tyhjensin lapion lantalaan. Kello oli jo viisi, joten päätin lähteä pakkailemaan muuttolaukkuja ja tekemään itselleni ruokaa, joten lähdin siis bussipysäkille odottelemaan bussia.

Vastaa tähän
Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 28.01.2013
19:05
Otsikko: Betyn hoitokirja
Tää oli kiva tarina ja virheitä en löytänyt. Muista, että tallillamme noustaan aina tuolin päältä selkään, mutta ei haittaa tuo, kun Akra tosiaan on pikkuinen. Sekä kun putsaat suitset niin muista pyyhkiä saippua pyyhkeellä pois :) Saat tästä 42tr ja 2ap.

Vastaa tähän
Nimi: <Susanna>
Lähetetty: 08.02.2013
16:33
Otsikko: Betyn hoitokirja
Betty!

Saavuin tallille kahdelta. Minulla oli vapaapäivä. Kävelin talliin ja ensimmäisenä otin kottarit ja talikon. Siivosin nopeasti Betyn karsinan. Luin ilmoitustaululta viestin:

Susanna!
Voisitko siivota Ekin karsinan?
-Scunkki

Vein siis kottarit takaisin talliin ja putsasin vielä Ekinkin karsinan. Se oli vaikeampi homma, joten siihen meni pidempi aika. Kello oli puoli kolme, joten päätin tyhjentää Betyn karsinan.
Lopuksi lakaisin vielä karsinasta loputkin aluset pois ja hain vettä. Kuurasin karsinan lattiat seinät, sekä pesin juomakupin ja ruokakupin, ennen kuin täytin karsinan alusilla. Vein tavarat pois ja lakaisin nopeasti vielä käytävän. Hain karsinalle Betyn satulan ja suitset. Kävelin Betyn tarhalle, jossa viheltelin tammaa. Pujotin riimun sen päähän ja talutin Betyn karsinaan. Kiinnitin sen kiinni koukkuun ja hain harjakorista kumisuan. Aloitin kumisualla pyörittämisen, ja samassa otinkin nopeasti riimunnarun irti koukusta ja talutin Betyn käytävälle, nimittäin siitä lähti karvaa, ja olin juuri kuurannut karsinan. Betystä lähtikin hieman karvaa, mutta ei paljoa. Otin vielä pölärin ja harjasin Betyn nopeasti. Putsasin vielä kaviot ja laitoin suojat sen jalkoihin. Nostin satulan tamman selkään ja kiristin hieman satulavyötä. Nostin ohjat kaulalle riimun perässä, lämmitin kuolaimet ja puin suitset tammalle. Otin itselleni kypärän ja esteraipan ja talutin Betyn maneesiin. Talutin sen kaartoon ja vedin jalustimet alas ja kiristin satulavyön. Nousin Betyn selkään ja ohjasin sen uralle. Annoin Betyn kävellä ensin pitkin ohjin.

Noin kolmen kierroksen jälkeen kiristin ohjia ja aloin tehdä ensin kierroksen ajan pysähdyksiä, jonka jälkeen tein kolmen kierroksen ajan jokaiselle lyhylle sivulle pääty-ympyrän, jonka jälkeen laskeuduin selästä. Tein keskelle maneesia noin 60cxm korkean oystyn, ja nousin selkään. Samassa maneesin ovi auksesi ja sisälle astui Scunkki.
-Voinko auttaa esteiden kanssa? hän kysyi.
-Juu,m sanioin, nousin Betyn selkään ja ohjasin sen ympyrälle. Nostin ravin, ravasi kierroksen, nostin laukan ja laukkasin kierroksen ennen kuin hidastin raville vähänksi aikaa. Nostin laukan ja ohjasin tamman esteelle.
-Yy, kaa, koo NEE! laskin hiljaa. Betty hyppäsi esteen hyvin, joten hyppäsin sen vielä uudestaan.
-Nosta sitä, sanoin ja samassa Scunkki teki esteestä 90cm. Betty hidasti raviin joten ravasin kierroksen ja nostin laukan.
JATKUU!

Vastaa tähän
Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 14.02.2013
18:23
Otsikko: Betyn hoitokirja
Jatkoa odotellen :)

Vastaa tähän
Nimi: <Susanna>
Lähetetty: 16.02.2013
09:39
Otsikko: Betyn hoitokirja
Betty lensi esteen yli innokkaana, joten päätin lopettaa työskentelyn nyt, kun meni hyvin. Hidastin Betyn raviin, ja pyysin Scunkkia keräämään esteen pois.

Loppuravien- ja käyntien jälkeen ohjasin Betyn kaartoon ja laskeuduin tamman selästä. Nostin ohjat kaulalta ja talutin Betyn talliin, jossa talutin sen karsinaan ja avasin nopeasti suitsien soljet. Nostin suitset Betyn korvien yli ja otin ne pois. Betty seisoi paikoillaan kun riisuin siltä satulan ja suojat. Tamma oli hikinen joten hain sille fleeceloimen ja nostin sen tamman selkään. Kiinnitin soljet ja hain Betyn riimun. Pujotin riimun Betyn päähän ja talutin tamman pesuboxiin. Kiinnitin tamman siellä remmeihin. Päätin kylmätä Betyn jalat joten pesin nopeasti ensin Betyn jalat ja nostin letkun Betyn selän päälle. Pyöritin letkut Betyn jalkoihin ja jätin tamman siihen siksi aikaa, kun kävin viemässä Betyn varusteet satulahuoneeseen. Lakaisin käytävän ja aikaa oli kulunut vasta viisi minuuttia, joten lähdin tarhoille ja otin sieltä Akran jonka talutin sisälle. Vein sen karsinaan jossa kiinnitin sen ja menin Betyn luokse. Otin vesiletkut pois sen jaloista ja riisuin sen fleeceloimen, sillä Betty oli jo kuivunut. Kuivasin tamman jalat ja talutin sen karsinaan vielä kuivattelemaan lisää. Menin Akran karsinaan ja harjasin sen nopeasti ja putsasin sen kaviot. Kello oli jo kuusi, mutta vein Akran tarhaan ja aloin siivota tarhoja. Siivosin jokaisen tarhan noin tunnissa.

Kello oli jo seitsemän ja iltatallin aika, joten vein hevosten karsinoihin heinät ja sekoitin kaurat sinne. Samassa Scunkki tuli sisälle hevosten kanssa, joten avasin karsinoiden ovet kunnolla ja hevoset kävelivät itse omiin karsinoiuhinsa. Suljimme Scunkin kanssa ovet ja niin iltatalli oli tehty. Olin ollut tallilla jo pitkään, joten lähdin kotiin.

:THE END:

Vastaa tähän
Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 16.02.2013
14:35
Otsikko: Betyn hoitokirja
Oikein kiva tarina, mutta olisi kiva saada tuohon ratsastusosioon pituutta. Voisit ensi kerralla ratsastaa vaikka jonkun kanssa maneesissa koulua. Saat tästä 40tr ja 2ap :)

Vastaa tähän
Nimi: <Susanna>
Lähetetty: 17.02.2013
10:08
Otsikko: Betyn hoitokirja
Kouluilua!

Heräsin aamulla yhdeksältä jo, joten kävin hrättämässä tyttäreni, joka on 2-vuotias. Anniina olisi halunnut tulla mukaani tallille, mutta sanoin, ettei se tänään käy. Puin itselleni jalkaan collegehousut ja villapaidan. Puin vielä sukat jalkaani ja menin keittiöön.
Onneksi on vapaapäivä, ajattelin hiljaa kun huomasin, että minun piti pukea vielä Anniina. Laitoin nopeasti puuron keittymään ja menin Anniinan huoneeseen. Otin kaapista Anniinalle sukkahousut, colleget ja pitkähihaisen. Puin Anniinan ja menin tekemään aamiaista.

Kun puuro oli valmista, annoin Annikalle lautasellisen ja söin itsekkin. Tein itselleni vielä voileivän varalta tallille mukaan ja otin pussillisen porkkanoita kassiin. Samassa kun puin kengät jalkaan Henrik heräsi.
-Moikka meen tallille, sanoin ja puin vielä takin päälleni ennen kuin lähdin.
-Heippa! Anniina huusi.
-Heippa, Henrik sanoi. Juoksin kerrostalon portaat alas ja menin autolleni. Käynnistin auton ja ajoin suoraan kaupungin läpi ja Routavaaraan.

Routavaarassa parkkeerasin autoni tallin parkkpaikalle ja kävelin talliin. Kello oli vasta kymmenen, mutta hevoset olivat jo tarhoissaan. Bettyn karsina oli vielä likainen, joten hain kottarit ja talikon ja putsasin nopeasti lannat pois karsinasta, sekä tietenkin märät aluset.

Kävin vielä lisäämässä puhtaita aluasia karsinaan ja vein tavarat pois. Hain satulahuoneesta Betyn aachensuitset. Vein ne karsinalle ja lähdin tarhoille. Menin Betyn tarhalle ja viheltelin. Betty katsahti minuun ja käveli portille. Avasin alalangan ja menin tarhaan. Betyn kanssa samassa tarhassa olivat Lissu, Rosa ja Diva. Lissu yritti tulla utelemaan kun ujutin riimun Betyn päähän. Tönäisin Lissua hieman ja se hypähti hieman kauemmas. Nauroin Lissun pelästyneelle ilmeelle.
-Hassut tytöt, sanoin ja talutin Batyn portille. Avasin ylälangan ja talutin Betyn ulos tarhasta, suljin ylä-ja alalangan ja talutin Betyn talliin. Tallissa talutin Betyn karsinaan, jossa kiinnitin sen kalteriin. Hain varustehuoneesta Betylle pölärin ja kaviokoukun ja aloitin harjaamisen kaulalta.
-Moi, kuulin äänen ovelta.
-Moi, sanoin Riitsulle, joka hymyili.
-Lähetäänkö Onnilla ja Betyllä koulua kentälle tai maneesiin? Riitsu kysyi.
-Okei sopii, sanoin ja jatkoin harjausta. Kun olin saanut Betyn toisen puolen harjattua, kuulin kavioiden kopsetta. Riitsu talutti Onnin karsinaan ja alkoi harjata sitä. Onnilla oli kaunis riimu, mutta en ehtinyt ihastella sitä, koska jatkoin Betyn harjausta.

Vein pölärin pois ja palasin Betyn luokse kaviokoukun kanssa. Menin Betyn viereen jossa putsasin kavion. Toinen, kolmas ja neljäs.
-Hieno, sanoin Betylle ja taputin sitä kaulalle. Kävin satulahuoneesta hakemassa Betylle yleissatulan huovan kanssa ja nostin satulan Betyn selkään.
-Mulla ei sitten oo kovin hyviä ratsastuskamppeita, sanoin Riitsulle.
-Ei mullakaa, Riitsu sanoi. Suoristin huovan ja laskin satulavyön alas. Palasin vasemmalle puolelle ja kiristin vyön kolmanteen reikään, näin aluksi. Hain käytävältä suitset ja palasin Betyn luokse. Irrotin riimunnarun kalterista ja otin riimun pois Betyn päästä ja nakkasin sen käytävälle.
-Kloing! kuului kun riimu tipahti lattialle. Onni ja Betty säpsähtivät hieman, mutta rauhoittuivat heti. Nostin ohjat Betyn kaulalle ja ojensin kuolaimet. Vein niskahihnan korvien yli ja kiristin kaikki remmit, paitsi alaturpista, jonka otin pois ja laitoin riimunkoukkuun. Suljin karsinan oven ja kävin viemässä harjan ja koukun pois, ja otin lainakypään, jonka puin päähäni ja otin vielä kouluraipan, ennen kuin palasin Betyn luokse. Nostin ohjat Betyn kaulalta ja avasin kunnolla karsinan oven. Talutin Betyn käytävälle ja pysäytin sen. Riitsu meni ensin Onnin kanssa ja me menimme Betyn kanssa perässä. Kello oli 11, kun menimme maneesiin. Riitsu avasi valot maneesiin. Talutin Betyn kaartoon jossa nostin ohjat kaulalle. Kiristin vyön viidenteen reikään ja vedin jalustinhihnant alas. Hain maneesin raunalta tuolin, sillä Betty oli niin korkea. Nousin ensin tuolille ja työnsin vasemman jalkani jalustimeen. Ponnistin ja puskin toisenkin jalkani jalustimeen ja otin tuolin selkänojasta kiinni ja ohjasin Betyn yhdellä kädellä maneesin reunalle, jossa heitin tuolin pois. Betty säpsähti ja horjahdin selässä. Palautin tasapainon ja otin ohjat kunnolla käteeni. Annoin Betylle käyntipohkeita ja niin lähdimme vihdoin liikkeelle.

3 koko maneesin kierroksen jälkeen kiristin Betyn ohjat ja annoin ravipohkeet. Betty nosti raviin joten rupesin keventelemään. Betty oli aluksi tosi jäykkä, mutta koska kiristelin ohjia koko ajan ja ratsastin sen peräänantoon, Betty rentoutui ja ravasi todella mallikkaasti. Lopetin keventämisen ja istuin harjoitusravissa Bettyn ravatessa uralla. Pian hidastin tytön kayntiin ja aloin tekemään käynnissä pohkeenväistöä. Väistin käynnissä molempiin suuntiin muutaman kerran ja tein saman jutun vielä ravissa. En tänään tekisi mitään kovin vaativaa kouluohjelmaa, joten päätin vain taivutella Bettyä ja mennä voltteja ravissa. Betty oli todella herkkä kädelle ja pohkeelle. Seuraavaksi teimme harjoitusta, että pitkillä sivuilla lisättyä ravia ja lyhyellä sivuilla kevyttä ravia. Betty kulki muutaman kierroksen tosi hyvin, kunnes vaihdoin taas harjoitusta. Lyhyillä sivuilla harjoitusravia ja pitkillä sivuilla laukkaa. Betty laukkasi todella hyvin, innoissaan, mutta hidasti ravin myös lyhyillä sivuilla. Nousin laukassa hieman jalustimille, ja Betty vain laukkasi eteenpäin.
Katsahdin kelloa, ja olimme menneet jo 40 minuuttia, joten jatkoin pelkässä laukassa.
-Mää alan jo tekeen loppuverkkoja hiljalleen! sanoin Riitsulle.
-Juu, Riitsu sanoi ja alkoi itsekkin laukata. Betty sai samalla kun se laukkasi, purkaa ylimääräistä virtaa.
Muutaman laukkakierroksen jälkeen hidastin Betyn raviin ja ravasin vielä kierroksen pitkin ohjin, ennen kuin hidastin Betyn käyntiin ja annoin sen kävellä pitkin ohjin. Löysäsin itsekkin jalat jalustimista ja pyörittelin jalkojani Betyn kävellessä.
Monen kierroksen käyntien jälkeen ohjasin Betyn kaartoon ja laskeuduin sen selästä. Tunsin, kuinka Betty oli märkä. Bettyn kaverit saivat 11 päiväheiniä hieman tarhaan, joten päätin antaa Betyn heinät nytten ratsastuksen jälkeen. Nostin jalustimet ylös ja löysäsin satulavyötä pari reikää. Betty oli hikinen, joten talutin sen talliin, jossa vein sen karsinaan. Riisuin Bettyltä suitset ja päästin sen vapaaksi. Löysäsin satulasta vyön, ja nostin satulan Betyn selästä. Vein kamat satulahuoneeseen, ja palasin takaisin pölärin ja loimen kanssa. Harjasin Betyn nopeasti ennen kuin puin sille loimen selkään. Tunnustelin jalat nopeasti, ja päätin kylmätä ne. Hain Betylle riimun ja pujotin sen tammalle. Talutin Betyn pesuboxiin ja kiinnitin sen remmeihin. Pesin Betyn jalat nopeasti, ja samassa Riitsu ja Onni tulivat meidän viereen. Kiinnitin letkut Betyn jalkoihin ja laitoin ajastimeni päälle. Vein Betyn varusteet satulahuoneeseen ja pesin kuolaimet.
-Mää annan Betyn päiväheinät karsinaan! sanoin Riitsulle.
-Minäki Onnin, Riitsu sanoi. Otin vajaa sylillisen heinää ja vein ne Betyn karsinaan. Menin tamman luokse ja annoin sille yhden porkkanan. Ajastimeni piippasi, ja Betty säpsähti, mutta rauhoittui heti. Pysäytin veden ja otin letkut pois Betyltä. Kuivasin vielä jalat ja avasin remmit, ennenkuin talutin Betyn karsinaan. Päästin sen sinne riimu päässä, ennen kuin suljin ovet. Menin tarhoille ja hain sieltä Tuiskeen. Tuiske antoi itsensä helposti kiinni, joten talutin sen talliin ja karsinaansa.
-Miltäs tuntuu olla isukki? kysäisin oriltä. Tuiske hörähti hiljaa, kuin sanoen kyllä. Harjasin Tuiskeen oikein komeaksi, ja selvitin vielä harjan ja hännänkin. Tuiske seisoi paikallaan oikein mallikkaasti koko harjauksen ajan.

Talutin Tuiskeen takaisin tarhaansa ja palasin Betyn luokse. Kiinnitin riimunnarun sen riimuun, riisuin loimen ja talutin Betyn tarhaan. Järjestelin vielä tallin kuntoon ja lakaisin käytävän ennen kuin lähdin, puoli kahdelta, kotiin, jossa Anniina ja Henrik pelasivat arvaa kuka? -peliä.

-The End-

Vastaa tähän
Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 17.02.2013
11:31
Otsikko: Betyn hoitokirja
Kiva tarina, mutta tuossa ratsastuksen alussa tuntui lauseet vähän tönköiltä, lopun ajan ne sitten kuulostivat ihan hyviltä :) Löysin pari virhettä, joista ei ollut haittaa lukemiseen. Saat tästä 43v€ ja 3ap. Voisit myös käydä jollain tunnilla, niin voisin antaa sinulle sen He B- merkin :)!

Vastaa tähän
Nimi: <Susanna>
Lähetetty: 23.02.2013
10:11
Otsikko: Betyn hoitokirja
Heposia!

Saavuin töistä kotiin kahden jälkeen. Kun avasin ulko-oven, pienempi koiramme Hurdiz, eli Hurri, räksytti ovella. Kyykistyin ja rapsutin koiraa hetken, ennen kuin tönäisin sen edestäni ja suljin ulko-oven.
-Missä Lella on? kysyin.
-Lella nukkuu, Sanni sanoi.
-Vanha jättiläinen. Henkka!
-Mitä? Henkka kysyi.
-Tuuttako Sannin kans tänään auttaan tallitöissä? kysyin.
-Juu juu! Sanni kiljaisi.
-Tallilla ei sitten huudeta eikä juosta ja sä joudut myös töihin, mutta palkkioks saat ehkä hetken istuu hepan selässä, sanoin ankaralla äänellä.
-Jes. Oon ihan hiljaa, Sanni kuiskasi. Naurahdin ja nostin tyttäreni syliin.
-Mee pukeen isin kans vaatteita niin mä pakkaan eväät ja käyn itsekkin vaihtaan vaatteet, sanoin.
-Juu! Sanni sanoi. Laskin tytön sylistäni ja aloin hymyillen tekemään kolmioleipiä. Tein kaksi, jokaiselle puolikas ja minulle ja Henkalle vielä yksi puolikas puoliksi. Pakkasin eväsrasiaan omenoita ja porkkanoita, joita antaisin myös Betylle, ja tein termariin kuumaa kaakaota. Kävin vaihtamassa farkkuni ja villapaitani vanhoihin tiukkoihin colitseihin ja huppriin, ennen kuin menin etsimään Sannin vanhan haalarin.
-Valmis! Sanni huusi ja tuli huoneestaan.
-Hyvä. Sähän osaat pukee tän itekki? kysyin.
-Joo! Sanni kiljaisi ja alkoi pukea. Etsin Sannille vielä vanhat kuomat ja pipon sekä kinttaat. Kävin vielä pakkaamassa reppuun eväät, kypärän ja kameran. Puin jalkaani korolliset talvikengät, takin, pipon ja hanskat.
-Ollaanko valmiita? kysyin.
-Juu, Sanni vastasi. Henkka otti repun pöydältä joten nostin Sannin syliini ja kannoin tytön auton takapenkille ja kiinnitin hänet turvaistuimelle. Istahdin penkille ja Henkka lähti ajamaan.
Tallilla kävelimme sisälle talliin. Kello oli vasta kolme, tähtäsin niin, että pääsisimme ratsastamaan neljäksi, joten vein repun satulauoneeseen, riisuin toppatakin ja hain kottarit sekä talikon.
-Siivoon karsinan niin käykää silittämässä heppoja pihalla, sanoin ja aloin hommiin. Sanni käveli rauhassa tarhoille, jossa oli hevsia. Putsasin karsinan nopeasti ja putsasin vielä Lissunkin karsinan, koska minulla oli niin paljon ylimääräistä aikaa.
-Ai moi Scunkki, sanoin kun Scunkki käveli ohi.
-Ai moi Susanna, Scunkki sanoi ja pysähtyi Lissun karsinan eteen.
-Haittaako jos Henkka ja Sanni ratsastaa hetken Betyllä mun kans, siis et Henkka eka ja Sanni sitte ja mä sitte ja ne ratsastais kyllä talutuksessa, mutta siis saako ne? kysyin.
-Totta kai, Betyllekin jotain jännää, Scunkki vastasi hymyillen. Kävin tyhjentämässä kottarit lantalaan ja vein karsinoihin puruja. Menin tarhoille jossa Sanni ja Henkka seisoisvat.
-Mennään Sanni ratsastaan, sanoin ja menin Betyn tarhalle.
-Betty! huhuilin tammaa. Sanni seisoi ulkopuolella ja katsoi kun tammani ravasi luokseni.
-Hieno, sanoin ja kiinnitin riimunnarun sen riimuun. Avasin yläportin ja talutin Betyn ulos tarhasta. Henkka sulki portin ja alhaaltakin.
-Haluatko sä taluttaa, kysyin Sannilta.
-Joo! Sanni vastasi.
-Hae itsellesi riimunnaru tuolta, sanoin ja näytin kasaa. Sanni otti Sissin riimunnarun. Päästin Sannin vasemmalle puolelle ja kiinnitin riimunnarun omani viereen.
-Nyt maiskauta, sanoin. Sanni maiskautti, joten Betty lähti kävelemään. Ohjasin Bettyä hieman, sillä Sanni vain käveli.
-Sitten ku haluut et se pysähtyy, sano Ptruu, sanoin Sannille. Tallissa sanoin:
-Seis!
-Ptruu, Sanni sanoi ja Betty pysähtyi.
-Hyvä, sanoin ja kiinnitin Betyn remmeihin. Irrotin riimunnarut hain satulahuoneesta varusteet. Ajattelin hypätä jotain kavaletteja, joten otin Betylle satulan ja annoin suitset Sannille. Veimme kamat talliin ja annoin Sannille pehmeänharjan, jolla hän harjasi jalat.
-Kulje vain hevosen etukautta, koska heppa ei näe taakse, sanoin ankarasti. Henkalle annoin toisen harjan, jolla hän harjasi kaikki muut paitsi jalat ja itse putsasin kaviot.

Hoidon jälkeen nostin satulan Betyn Selkään. Kiristin vyön ensimmäiseen reikään ja otin suitset käteeni. Sanni katsoi vierestä kun riisuin Betyn suitset kokonaan ja nostin ohjat kaulalle. Tarjosin kuolaimet Betylle ja vein nishaihnan korvien yli.
-Hakekaa vielä suojat, sanoin ja kiristin remmit. Kohta Sanni tuli Betyn suojien kanssa.
-Kiitti, sanoin ja laitoin suojat tammalle. Talutin Betyn karsinaan ja irrotin siltä ohjat, koska ohjat olivt pikalukituksella. Suljin karsinan oven ja menin satulahuoneeseen.
-Sanni katotaan sulle kypärä, sanoin ja sovitin Sannille pienintä kypärää.
-Puristaako? kysyin.
-Ihan vähän, Sanni sanoi.
-Hyvä, sanoin ja Henkka sai sovittaa itselleen kypärään. Puin itselleni oman isosiskoni vanhan kypärän päähäni, mutta päädyin lopulta koulun kypärään. Otin itselleni vielä esteraipan ja menin Betyn luokse. Kiinnitin riimunnarun sen kuolainrenkaaseen ja talutin Betyn maneesiin. Katsoin tuntihevoslistaa, ja Betty menisi viidetä tunnilla. Kello oli varttiavaille neljä, joten suunnittelin, että Sanni ratsastaisi ensin vartin, Henkka puoli tuntia ja minä puoli tuntia kaikki kevyesti. Vein Betyn kaartoon.
-Henkka kävele sitten vieressä, sanoin.
-Juu, Henkka sanoi. Hän nosti Sannin Betyn selkään ja piti kiinni Sannin vasemmasta jalasta.
-Ha tuolta maneesin laidalta semmonen jännä naru, sanoin.
-Okei, Henkka sanoi. Pidin hetken kiinni Sannin jalasta ja hymyilin. Kiinnitin lenkin satulaan, ja sanoin:
-Saat ottaa tästä kiinni.
-Valmista? kysyin.
-Juu, Sanni vastasi hymyillen iloisesti. Maiskautin Betyn liikkeelle. Betty otti muutaman varovaisen asekeleen ja lähti käyntiin.
-Tuntuuko hyvältä? Henkka kysyi.
-Juu, Sanni vastasi. Naurahdin hieman.

Joidenkin kierroksien jälkeen kysyin:
-Haluatko ravata hieman?
-Okei, Sanni vastasi.
-Kun haluat hidastaa, sano seis, sanoin.
-Okei, Sanni sanoi ja puristi tiukasti kauhakahvasta. Maiskautin hieman ja lähdin juoksemaan. Henkka piti kiinni Sannista tiukasti. Sanni nauroi iloisesti. Pitkän sivun päässä hidastin Betyn käyntiin.
-Oliko kivaa? kysyin.
-Joo! Sanni sanoi. Kello oli neljä joten talutin Betyn kaartoon.
-Hae kamera, sanoin. Menin vasemmalle puolelle ja Henkka otti kuvan. Henkka nosti Sannin Betyn selästä ja Sanni juoksi katsomoon seisomaan laidalle penkille. Neuvoin miten noustaan hevosen selkään joten Henkka nousi. Säädimme jalustimet sopiviksi ja opetin liikkeelle lähdön. Kävelimme ja ravasimme puolentunnin ajan ja Henkka sai mennä myös ilman talutusta.

Henkka ohjasi Betyn kaartoon ja laskeutui selästä. Hän otti riimunnarun mukaan, joten nousin Betyn selkään. Kiristin heti ohjat ja annoin pohkeita. Betty lähti kävelemään uralle. Kiersimme ensin kierroksen käynnissä, jonka jälkeen nostin ravin. Betty oli todella innoissaan ja juoksi todella reippaasti. Nostin laukan ja laukkasin pitkällä sivulla.
-Ep ep! Betty vetäisi pukin ja tipahdin kaulalle ja jalkani lensivät jalustimista.
-Betty kunnolla! komensin. Betty jatkoi pukittelua mutta roikuin kaulalla. Vasta käännöksessä pukin jälkeen lensin selästä maahan.
-Betty! huusin ja nousin ylös. Hain Betyn ja nousin selkään. Laukkasin vielä yhden hallitun kierroksen, kunnes tuntilaiset tulivat maneesiin, kävelin loppukäyntejä. Menin kaartoon ja laskeuduin selästä.
-Taluta Bettyä tunnilla! Scunkki sanoi mulle.
-Okei, vastasin ja autoin ratsastajan selkään.

Tunnin jälkeen talutin Betyn talliin, jossa ratsastaja riisui Betyltä varusteet pois. Hän vei Betyn tarhaan ja putsasi varusteet. Kello oli puoli kuusi joten päätimme lähteä Sannin ja Henkan kanssa kotiin.

Kotona kylvetin Sannin, hän söi iltapalan, luin hänelle iltasadun ja laitoin Sannin nukkumaan sänkyyn.

~The End~

Vastaa tähän
Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 02.03.2013
15:20
Otsikko: Betyn hoitokirja
Olipas kiva tarina, et jäänyt jaarittelemaan vaikka kerroit silti hyvin. Mukava kun Sannikin ratsasti Betyllä, kohtahan hän on jo talli tyttönä :D Saat tästä 45v€ ja 3ap.

Vastaa tähän
Nimi: <Susanna>
Lähetetty: 13.03.2013
17:50
Otsikko: Betyn hoitokirja
Hyppy pomppu koikka loikka!

Kolmen maissa iltapäivällä kävelin kerrostalon portaita ylös ja menin kotiovelleni. Avasin oven ja astuin sisälle. Samassa Hurri ja Lehmä tulivat ovelle haukkumaan. Rapsutin molempia pienen hetken ja menin olohuoneeseen, jossa Henkka katsoi televisiota.
-Missä Sanni? kysyin.
-Huoneessa. Anniina tuli kylään, Henkka sanoi.
-Aa, sanoin ja menin makuuhuoneeseen ja puin päälleni tallihupparin ja colitsihousut. Menin eteiseen jossa puin jalkaani hieman korolliset kengät, toppaliivin, pipon ja hyvät hanskat. Pakkasin kassiini ison porkkanan, jonka antaisin Betylle. Kävin sanomassa Sannille, että menen tallille ja lähdin. Ajoin autollani Routavaaraan, jossa menin talliin ja vein kassini satulahuoneeseen. Kello oli puoli neljä, joten päätin ensimmäiseksi harjata Lissun.

Jatkuu :)

Vastaa tähän
Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 19.03.2013
17:00
Otsikko: Betyn hoitokirja
Odotan jatkoa :)

Vastaa tähän
Kirjoittaminen ei vaadi rekisteröitymistä!


 

 

 

 

Ulkan kuvat: Suvi Laukkanen ja Bundy-Stocky

Ulkka ©: Scunkki

©2019 Virtuaalitalli Routavaara - suntuubi.com