Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 


/ Etusivu / Hevoset / Lissun hoitokirja

Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 15.02.2013
16:53
Otsikko: Lissun hoitokirja
Tämä on siis Lissun ja Jennin hoitokirja :)

Vastaa tähän
Nimi: Jenni <Jenni>
Lähetetty: 16.02.2013
15:45
Otsikko: Lissun hoitokirja
Heräsin aamulla noin kello 10. Nousin ylös ja puin päälleni. Menin syömään ja pakkasin eväitä mukaan. Lähdin kävelemään kohti Routavaaraa. Oli kiva päästä hoitamaan Lissua. Onneksi pakkasta ei ollut paljon, joten voisin lähteä Lissun kanssa kävelylle. Aika meni nopeasti ja olinkin jo tallin pihalla. Avasin tallin oven ja astuin heinän ja hevosten tuoksun sekaan.

Kävelin Lissun karsinalle, Lissu oli ulkona. Sillä välin kun Lissu olisi ulkona puhdistaisin Lissun karsinan. Hain talikon ja kottarit. Aloin keräillä kikkareita ja pissoja kottikärryihin. Kikkareet ja pissit olivat pian hoidettu Lissun karsiansta pois, joten menin kippaamaan kärryt lantalaan. Toin palatessani hieman kuivikkeita Lissulle. Seuraavaksi putsaisin juomixen ja ruokixen. Hain ämpärin ja tiskiharjan. Aloin jynssätä kuppeja tottuneesti ja rivakin liikkein. Pian Lissun kupit kiilsivät. Olin tyytyväinen työhöni ja vein ämpärin ja tiskiharjan pois.

Ihan pian Scunkki alkoi ottaa heppoja sisään joten tarjouduin ottamaan Lissun sisälle. Otin Lissulta loimen pois ja vein sen paikoilleen. Lissu söi heiniään sillä välin kun etsin Lissun kaapin ja varusteet. Samalla otin mukaan Lissun harjat ja suitset. Irrotin suitsista ohajt ja kiinnitin kuolaimeen riimunnarun. Lissu oli syönyt alta aikayksikön, tai siltä se ainakin tuntui. Aloin harjata Lissua pitkin vedoin. Lissu käyttäytyi oikein nätisti. Silittelin ja harjailin Lissua ja juttelin sille mukavia. Putsasin kaviot ja tarkastin Lissun hokit, että ne olisivat tiukasti kiinni.


JATKUU.....

Vastaa tähän
Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 16.02.2013
16:11
Otsikko: Lissun hoitokirja
Jatkoa odotellen :)

Vastaa tähän
Nimi: Jenni <Jenni>
Lähetetty: 16.02.2013
16:50
Otsikko: Lissun hoitokirja
JATKUU......

Sen jälkeen selvitin Lissun hännän ja harjan huolellisesti. Ja lopuksi vielä tein Lissun harjaan kauniin letin. Aloin lämmittää kuolaimia ja tarjosin niitä Lissulle. Lissu otti ne kiltisti suuhunsa. Ujutin niskahihnan korvien yli ja suoristin otasaharjan. Laitoin remmit kiinni ja talutin Lissun ulos. Onneksi oli valosaa joten olisi kiva kävellä tiellä ja tutkia maastoja.

Lunta olinsatanut niin paljon, että maastoreitit olivat tukossa joten tyydyin vain kävelemään tietäpitkin. Ajattelin tänään tehdä ihan lyhyen lenkin, että voisin tutustua Lissuun samalla. Lissu oli hieman laiskanpulskea, mutta pienen hoputuksen jälkeen Lissukin innostui liikkumisesta. Pian saavuimme leveälle tractoritielle jossa oli pehmeä lumikerros. Se oli näemmä aurattu edellisenä päivänä. Siinä olisi hyvä ravata hiukan.

Siirsin Lissun raviin ja hölkkäsin vieressä. Lissu ravasi aika laiskasti, mutta taas pienen hoputuksen jälkeen Lissu ravasi tahdikkaasti vieressäni. Kun taractoritie päättyi käännyin takaisin ja kävelimme loppumatkan rauhalliseen tahtiin.

Noin 15min jälkeen olimme taas tallinpihassa, joten vein Lissun sisälle. Otin Lissulta suitset poijes ja vein ne paikoilleen. Kiinnitin ohjat takaisin Lissun suitsiin. Laitoin Lissulle ulkoloimen päälle ja vein heposen takaisin ulos syömään heiniään. Kun vein Lissun riimun ja narun takaisin oveen niin päätin lakaista käytävän samalla. Kun se oli tehty söin eväät ja lähdin kotiin.

Vastaa tähän
Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 16.02.2013
18:19
Otsikko: Lissun hoitokirja
Olipas muuten kiva eka tarina :)! Hyvä että puhdistit Lissun kupit ja karsinan. Löysin pari kirjoitusvirhettä, mutta ne eivät olleet yhtään haittaavia. Laitan sinulle lisää tehtävää tallille ja ehdottaisin, että kävisit tunnilla niin saisit myös ratsastaa Lissulla nopeammin :) Saat tästä 38tr ja 2ap + unohdin lisätä sinulle alkurahat eli 50v€, joten laitan nekin!

Vastaa tähän
Nimi: Jenni <Jenni>
Lähetetty: 17.02.2013
12:24
Otsikko: Lissun hoitokirja
Menin tallille noin puolenpäivän aikaan. Aurinko paistoi ja hanki kimmelsi. Kävelin reippaana tallille. Noin 20min jälkee seisoin tallinpihalla. Avasin tallin oven ja astuin sisään. Hevoset olivat ulkona, joten hain kottikärryt ja aloin putsailla kakkoja ja pissoja. Työtä ei kauheasti ollut, mutta kottarit tulivat puolilleen kun olin valmis. Kippasin kottarit lantalaan ja toin tullessani kuivikkeita Lissun karsinaan.

Sen jälkeen otin tiskiharjan ja ämpärin kauniiseen käteeni ja aloin jynssätä astioita. Lissun ruokis oli tullut taas likaiseksi. Pian astiat kiilsivät niin, että niistä näki kuvajaisensa. Vein tavarat paikoilleen ja otin luudan käteeni. Lakaisin käytävän rivakasti. Sen jälkeen toin Lissun karsinalle heiniä ja tarkistin, että juoma-automaatti toimii.

Nyt oli vuorossa hevosten haku sisälle. Scunkki jakoi nopsaa hevosille heinät karsinaan ja pyysi minua hakemaan Hevin, Lissun ja Onnin. Hain hevoset yksikerrallaan ja otin niiltä liialliset loimet pois. Laitoin hevosten riimut ja narut paikoilleen, kun Scunkki pyysi minut hakemaan loputkin hevoset.

Kun se oli tehty minun piti alkaa laittaa Lissua alkeistunnille kuntoon. Hain Lissun harjat ja aloin harjata hevosta tottuneesti, pitkin vedoin. Pian Lissun karva kiilsi ja kaviot olivat putsattu. Selvitin harjan ja hännän nopsaa. hain Lissukan varusteet. Aloin satuloida lissua varmasti ja tottuneesti. Lissu käyttäytyi kun unelma, kun aloin laittaa sille suitsia. Pian hevonen olikin jo valmis. Napsautin riimunnarun kiinni kuolaimeen ja talutin hevosen maneesiin.

Siellä odottikin jo joukkio alkeistuntilaisia. Lissulla saapui ratsastamaan pieni, pitkähiuksinen tyttö joka esittäytyi Nooraksi. Autoin Nooran selkään ja lyhensin jalustimet sopiviksi. Lopuksi vielä kiristin vyötä reijällä. Ohjasin Lissun uralle kävelemään.

Noin tunnin päästä käänsimme hevoset kaartoon. Tunti oli sujunut hyvin ja alokkaat olivat päässeet kokeilemaan jo ravia. Noora kapusin Lissun selästä posket hehkuen ja kiitti minua avusta.
- Mä joudun lähtee nyt, ni voitsä hoitaa Lissun pois? Noora kysyi reippaasti. Vastasin myöntävästi ja Noora katosi maneesin ovesta ulos. Nostin Lissun jalustimet ylös ja löysäsin vyötä. Otin ohajt pois kaulalta ja talutin Lissun muiden perässä talliin.

Lissu ei ollut hikinen joten laitoin sille vain talliloimen. Lissu jatkoi keskenjääneiden heinien syöntiä. Vein Lissun harjat, satulan ja suitset paikoilleen. Menin varustehuoneeseen syömään eväitäni. Juuri silloin Scunkki astui sisän ja sanoi:
- Ehtisitkö tänään vielä juoksuttaa Lissua?
- Juu totta kai, sanoin.
- Hyvä sillä Lissun pitäisi päästä vähän revittelee.
- Juu kyllä onnistuu! sanoin iloisesti.
- Hyvä! No mä jatkankin tästä matkaa tarhoja siivoilemaan.
- Hei mä voin tulla auttaa sua!
- No se ois kiva! Ota vaan kottarit ja talikko tuolta ni voit putsata Lissun tarhan, Scunkki sanoi.
- Joo! sanoin ja lähdin hakemaan tarvikkeita.

Lissun tarhassa oli aika paljo kikkareita joten minulla oli aljon hommaa. Osa kikkareista oli jäätynyt maahan kiinni joten jouduin ottamaan rautalapion avuksi. Pian sain kuin sainki tarhan puhtaaksi. Scunkki oli jo tottuneesti saanut kolme tarhaa sillä välin putsattua. "Noh harjoitus tekee mestarin." Ajattelin hiljaa itsekseni. Kippasin kottarin sisällön lantalaan ja vein ne paikoilleen.

Menin talliin katsomaan Lissua. Lissu oli syönyt ja katsoi minua korvat hörössä.
- Hei hupsu! sanoin Lissulle ja menin karsinaan paijailemaan hoitohevostani.
Otin Lissulta talliloimen päältä ja käväisin hakemassa Lissun suitset ja liinan. Laitoin suitset Lissun päähän ja napsautin liinan kiinni kuolaimeen. Putsasin kaviot ja talutin Lissun ulos. Samalla nappasin juoksutuspiiskan.

Talutin Lissu maneesiin ja ohjasin sen heti ympyrälle. Annoin Lissukan kävellä noin vartin verran ja siirsin hepan raviin. Pyysin Lisslta reipasta ravia ja sitähän tuli. Lissu ravasi lennokkaasti ja reippaasti pitkin askelin. Napautin juoksutuspiiskalla maahan Lissun jalkojan taakse hieman jos heppa hidasteli. Sitten vaihdoin suuntaa ja tein saman jutun. Lissu ravasi reippasti. Noin 20min jälkeen siirsin Lissun käyntiin ja vaihdoin suuntaa. Lissu sai kävellä noin 10min kunnes siirsin sen ravin kautta laukkaan. Ensiksi laitoin Lissun menemään rauhallista laukkaa. Sitten reipaampaan revittely laukaa. Pari pukkiakin tuli. Kun Lissu hieman hidasti ns "ajoin" Lissa kropallani laukkaamman. Lissu oli reipas ja laukkasi mukavasti. Vaihdoin suuntaa ja Lissu teki samat jutut.

Olin hyvillä mielin siitä että oli saanut Lissun liikutettua ja Lissua oli hieman hiessä. Talutin hevosen karsinaan ja otin siltä sitset pois. Laitoin hevoselle kuivarin päälle ja sanoin sille heipat. Olin saanut tekstarin äidiltä, että minun pitäisi lähteä. Marssin ulos ja katsahdin vielä Lissua joka katsoi takaisin

Vastaa tähän
Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 17.02.2013
16:54
Otsikko: Lissun hoitokirja
Olipas muuten hyvä tarina! Ylivoimaisesti parempi kuin edellinen tarinasi :) Löysin vain pari virhettä ja ensi kerralla voisit hiukan kevyemmin juoksutella, kuitenkin hyvä että Lissu sai purettua energioitansa. Kuitenkin olit ahkera, kun puhdistit Lissun karsinan, vielä tarhankin ja talutit tunnilla. Saat tästä 46tr ja 3ap :) Nyt laitoin sinulle uusia tehtäviä, mitä voit tehdä Lissun kanssa ja tallilla.

Vastaa tähän
Nimi: Jenni <Jenni>
Lähetetty: 18.02.2013
14:51
Otsikko: Lissun hoitokirja
Heräsin noin kello 10.30. "Onneksi nyt on hiihtoloma!" Ajattelin samalla kun puin tallikamoja päälle. Tänään pääsisin ratsastamaan Lissulla kevyesti. Käyntiä ja ravia, ihan perus juttuja. Keräsin kassiini ratsastuskypärän -hanskat ja kengät. Päälleni laitoin ratsastushousut ja kevyentoppatakin. Jalkoihin laitoin talvikengät. Lähdin ulos kävelemään, onneksi ei satanut lunta. Oli ihan mukava kävellä lumisella tiellä ja miettiä tulevaa päivää.

Kun saavuin talliin näin ilmoiyustaululla lapun jossa luki näin: "Jenni, voisitko jakaa kaikille hepoille heinät ja vedet tarhoihin? Minä palaan 12 jälkeen. Olis kiva jos putsaisit vähän karsinoitakin. -Scunkki"

Tottakaihan minä auttaisin Scunkkia! Rupesin heti töihin. Vein kamani Lissun kaappiin ja hain heinäkärryt. Olin nähnyt kun Scunkki jakoi heiniä, noin sylillinen heiniä. Sain nopeasti jaettua heinät ja hevoset rouskuttelivat tyytyväisinä niitä. Sitten oli vesien vuoro. Hain vesiletkun ja säädin sen sopivalle lämpötilalle.
Siinä meni enemmän aikaa kun heinien laittoon, mutta sain senkin työn tehtyä.

Seuraavaksi rupesin putsaamaan karsinoita. Otin kottikärryt ja talikan ja suuntasin Lissun karsinalle. Lissun karsinan putsaus sujui leikiten, kottarit tulivat puolilleen joten siirryin seuraavaan karsinaan joka kuului Heville. Kun se karsina oli putsattu menin kippaamaan lannat ja pissit lantalaan. Toin tullessani puruja ja kippasin ne Heville ja Lissulle. Putsasin vielä Onnin, Eetun, Lumikin ja Ekin karsinat. Kippasin kakat ja pissat lantalaan. Ja toin puruja jokaiseen karsinaaan.

JATKUUU....

Vastaa tähän
Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 18.02.2013
19:01
Otsikko: Lissun hoitokirja
Mukava alku :)

Vastaa tähän
Nimi: Jenni <Jenni>
Lähetetty: 02.03.2013
15:17
Muokattu: 02.03.2013
15:17
Otsikko: Lissun hoitokirja
JATKUUU...

Kun olin putsannus kaikki edellämainitut karsinat olin tyytyväinen työhöni. Menin hakemaan ämpärin ja tiskiharjan. Aloin jynssätä ruoka- ja juomakuppia. Siinä ei mennyt kauan, joten pääsin jo pian viemään tavarat paikoilleen. Sen jälkeen lakaisin käytävän huolella. Pian Lissu oli syönyt joten hain sen tarhasta. Otin Lissulta toppaloimen poies ja vein sen kuivumaan.

Otin Lissun harjat esille ja aloin harjata ponia. Lissu käyttäytyi nätisti. Selvitin Lissun harjan ja hännän. Putsasin kaviot ja siistin vuohistupsut. Hain Lissun varusteet satulahuoneesta. Aloin satuloida Lissua, ensin huopa, sitten satula ja lopuksi vyö. Lissu seisoi nätisti paikoillaan kun tein tämän. Sitten harjasin nopsaa Lissun pään pehmeällä harjalla ja lämmitin Lissukan kuolaimet. Tarjosin niitä tammalla ja Lissu otti ne nätisti suuhunsa. Laitoin remmit kiinni ja puin itselleni kaikki varusteet. Talutin Lissun maneesiin.

Maneesissa kiristin vyön ja heilautin itseni selkään. Laitoin jalustimet sopiviksi ja ohjasin Lissun uralle pitkin ohjin. Kävelin noin 10min j aotin ohjat käteen. Aloin työskennellä käynnissä. Voltteja, pysähdyksiä ja peruutuksi. Lissu oli todella laiska, mutta totteli lopulta semi hyvin. Lissu oli hieman kankea volteilla, mutta eiköhän se siitä jossain vaiheessa rupe taipumaan. Noin 10min jälkeen vaihdoin suuntaa ja siirryin raviin. Lissu ravasi laiskasti, mutta totteli pienien huomautusten jälkeen. Tein päätyihin ympyrät ja pitkille sivuille käynti-ravi siirtymisiä. Kun olin tehnyt sen molempiin suuntiin annoin Lissull epitkää ohjaa ja annoin sen kävellä loppukäynnit.

Nousin alas selästä ja nostin jalustimet ylös. Löysäsin vyötä ja talutin tamman talliin. Otin varusteet pois ja vein ne paikoilleen. Laitoin tammalle loimen päälle j asujautin pienen porkkanan palan ruokakuppiin. Kun hevonen oli hoidettu aloin pestä harjoja.

Putsasin harjoista kaiken karvan ja pölyn huolella pois ja sujautin ne ämpäriin jossa oli haaleaa vettä ja mäntysaippuaa. Sillä välin kun harjat lilluivat ämpärissä söin eväitäni. Kun olin syönyt huuhtelin harjat viileällä vedellä ja vein ne kuivumaan kuivauskaappiin.

Seuraavana olisi vuorossa satula ja suitset. Harjasin satulahuovan huolella ja aloitin jynssäämään nahkaistasatulavyötä. Kun se kiilsi vaihdoin satulaan. Siinä meni kauemmin, koska halusin tehdä täydellistä työtä. Pian satula oli puhdas ja jalustimet kiilsivät.

Kun se oli tehty aloin purkaa suitsia ja merkitsin paperille mikä oli missäkin reijässä. Sittenj hankasin kaikki osat aivan puhtaiksi ja aloin koota suitsia, se oli helppoa koska olin tehnyt sitä ennenkin. Kun kaikki oli aivan puhdasta laitoin ne paikoilleen ja lähdin hyvillä mielin kotiin.


Vastaa tähän
Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 02.03.2013
15:27
Otsikko: Lissun hoitokirja
Hyvä tarina, mutta esim. karsiniden putsauksesta voisit kertoa vähän tarkemmin. Ratsastusta myös vähän tarkemmin, mutta kiva kun kävelit noin paljon! Olitpa ahkera, kun putsailit tavaroita ja harjoja :) Saat tästä 42tr ja 2ap + lisään sinulle tehtäviä.

Vastaa tähän
Kirjoittaminen ei vaadi rekisteröitymistä!


 

 

 

 

Ulkan kuvat: Suvi Laukkanen ja Bundy-Stocky

Ulkka ©: Scunkki

©2019 Virtuaalitalli Routavaara - suntuubi.com