Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 


/ Etusivu / Hevoset / Onnin hoitokirja

Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 26.12.2012
23:22
Otsikko: Onnin hoitokirja
Tämä on siis Onnin ja Riitsun hoitokirja :)

Vastaa tähän
Nimi: Riitsu <Riitsu>
Lähetetty: 29.12.2012
11:52
Otsikko: Onnin hoitokirja
Ihanaa, vihdoin oma hoitohevonen. Ajattelin mielessäni istuessani meidän punaisessa autossa. Äiti kyseli minulta, että monelta minut täytyisi hakea. Sanoin hänelle, että: "Jossain seittemältä."
Äiti vastasi tulevansa seitsemältä. Saavuimme hienon ja ison tallin pihaan. Hyvästelin äidin ja kävelin talliin sisään. Siellä tuoksui ihanasti hevoset ja heinä.

"Hei, oletko sinä Riitsu?" kysyi lempeä ääni takaani.
"Juu, olen minä," vastasin reippaasti.
"No, tervetuloa Routavaaraan," toivotti Scunkki.
"Kiitos, mitäs mie voisin tehdä," kysäisin vielä Scunkilta.
"Sie voisit auttaa minnuu viemään hevosille heiniä ulos ja sitten voisit puhdistaa Onnin karsinan ja tutustua siihen rauhassa."

Lähdimme viemään hevosille heiniä yhdessä tarhoille. Olimme käyneet jo monella tarhalla, kunnes saavuimme tarhalle missä oli Onni.
"Tässä on Onni," kertoi Scunkki.
"Se on aivan ihana!" huusin.
"Niinhän se on," sanoi Scunkki.
Laitoimme vielä Onnille heinät ja lähdin kävelemään tallille päin.

Tallissa otin talikon ja kottarit nurkasta ja lähdin etsimään Onnin karsinaa. Se oli melko perällä, mutta löysin sen kumminkin. Se ei ollut kovin likainen. Otin ensin kakat ja nostin ne kottareihin. Sitten etsin pissat ja sitä olikin paljon. Nostin pissatkin kottareihin ja lähdin viemään niitä lantalaan. Löysin lantalan tallin nurkalta ja tyhjensin kottarit sinne. Kun palasin karsinalle näin matkalla purukasan. Otin sieltä kottarillisen puruja ja kaadoin ne Onnin karsinaan. Nyt se oli aivan puti puhdas.

Onnin karsinan ovessa oli riimunaru, jonka otin lähtiessäni hakemaan Onnia tarhasta. Löysin Onnin tarhan ja pujahdin portista sisään. Tervehdin Onnia ja laitoin narun sen riimuun kiinni ja aukaisin portin. Talutin Onnin tallissa olevalle käytävälle ja laitoin sen siihen kiinni. Otin Onnilta loimen pois ja laitoin sen kuivamaan sen karsinan oveen. Lähdin hakemaan varustehuoneesta harjat ja otin sieltä myös porkkanan. Aloitin Onnin harjaamisen tullessani takaisin. Etenin kaulasta muuhun vartaloon pölyharjalla. Sitten harjasin jalat ja puhdistin kaviot yksi kerrallaan. Nyt Onni oli melkein valmis, lähdin vielä hakemaan viltin varustehuoneesta. Laitoin viltin Onnin päälle ja lähdin taluttamaan Onnia ulos.

Kävelimme lumisella pellolla ja yhtäkkiä meidän edestä juoksi shetlanninponi. Jäin hetkeksi ihmettelemään, mutta lähdin juoksemaan Onnin kanssa shettiksen perään. Se oli vissiin Namu, kun se on tallin ainoa shettis. Namu pysähtyi nähdessään jäniksen ja se jäi ihmettelemään, että mikä se on. Sain Namun kiinni ja lähdin taluttamaan sitä tallille. Käveleminen tuntui raskaalta lumihangessa ja varsinkin, kun kättä riuhtoo pikkuinen shettis ori. Kiristin tahtia, koska pian oli aivan pimeä. Pian olimmekin tallin pihassa ja Scunkki oli ihan hätää kärsimässä ja etsi tarhoista Namua.
"Scunkki, Namu on täällä!" huusin.
"Oi, kiitos Riitsu. Olin ihan paniikissa, ettei se vaan ole karannut kauas," sanoi Scunkki juosten minun luokse.
"Eipä mitään se juoksi tuolla pellolla."

Talutin Onnin talliin ja otin siltä viltin pois. Päästin Onnin omaan karsinaansa irti ja lähdin hakemaan heinää ja vettä sille. Toin sille kottarillisen heinää ja sankollisen lämmintä vettä. Annoin sille vielä porkkanan, minkä olin aikaisemmin ottanut varustehuoneesta. Taputin Onnia kaulasta ja lähdin etsimään harjaa, jolla voisin lakaista käytävän. Se oli aivan tallin oven vieressä. Käytävän lakaisu kesti 10 minuuttia. Olipas likainen käytävä, ajattelin mielessäni. Puhdistin vielä Onnin harjat ja vein ne varustehuoneeseen. Kuulin auton äänen, se oli varmasti äiti. Huusin heipat Onnille ja Scunkille. Istuin autoon ja se lähti liikkelle. Ajoimme pellon ohi, missä se sama jänis vieläkin oli siellä.

Vastaa tähän
Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 29.12.2012
17:57
Otsikko: Onnin hoitokirja
Tosi kiva eka tarina, mutta muista käyttää Onnista myös muitakin nimityksiä, kuin pelkkä Onni, esimerkiksi ruuna yms :) Saat tästä 35tr ja 2ap, laitan kaappiisi mitä voit tehdä ensi kerralla.

Vastaa tähän
Nimi: Riitsu <Riitsu>
Lähetetty: 08.01.2013
20:02
Otsikko: Onnin hoitokirja
Kävelin toppavaattet päälläni iloisena tallin pihaan. Kello oli jotain kymmenen. Nyt olisi paljon aikaa Onnin kanssa, mietin itsekseni. Olin saanut luvan kävelyttää Onnia selästä käsin. Juoksin suoraan talliin sisään ja menin katsomaan olisiko ruuna sisällä. Se oli sisällä. Lähdin heti hakemaan sen varusteita. Kun saavuin takaisin ruuna oli poissa! Hätäännyin, koska se oli ensimmäinen hoitoheppani. Näin Scunkin tulevan talliin.
- Scunkki, Onni on poissa! huusin hänelle.
- Eikä ole, vein sen juuri tarhaan, kertoi Scunkki.
- Huh, kun säikähdin. Se oli ensin tuossa karsinassa ja kun kävin sen varusteet niin se oli poissa.
- Ei mitään hätää, voit hakea sen sisälle, jos aiot liikuttaa sen, sanoi Scunkki.

Otin narun Scunkin kädestä ja lähdin hepan tarhalle. Pujahdin portin välistä ja kutsuin Onnia. Ruuna käveli luokseni ja otin sen kiinni. Aukaisin portin ja kun olin saanut hepan tarhasta pois, suljin portin. Talutin ruunan talliin, omaan karsinaansa. Päästin sen sinne irti ja otin siltä loimen pois. Laitoin loimen kuivamaan pesupaikalle. Otin harjapakista kovanharjan ja aloitin ruunan harjaamisen. Otin ensin kaulan ja etenin siitä mahaan ja selkään. Lopuksi harjasin jalat ja takamuksen. Laitoin harjan pois ja sen jälkeen selvitin harjan ja hännän. Pian hevonen olikin jo puhdas. Otin kaviokoukun pakista ja nostin Onnin kaviot yksi kerrallaan ja puhdistin ne huolellisesti. Laitoin harjapakin sivummalle ja otin satulan telineestä. Yritin nostaa satulaa ruunan selkään, mutta se tippui kädestäni, koska se oli niin painava. Päästin suustani jonkun oudon äänen ja yhtäkkiä Scunkki ryntäsi paikalle.
- Mitä tapahtui? kysyi Scunkki.
- Tuo satula oli liian painava, enkä jaksanut nostaa sitä Onnin selkään.
- No, minäpä autan.

Scunkki nosti satulan Onnin selkään ja lähti jatkamaan hommiaan. Laitoin satulan hyvään kohtaan ja laitoin satulavyön kiinni. Mittasin jalustimet jo valmiiksi, mutta nostin ne vielä ylös. Seuraavaksi olisi suitsien vuoro. Lämmitin kuolaimia hetken ja testasin omaan kieleeni, että olivatko ne enää kylmät. Ne ei ollut, joten tarjosin niitä ruunalle. Onnin otti ne kiltisti suuhunsa ja laitoin suitset kokonaan sen päähän. Laitoin vielä kaikki remmit kiinni ja lähdin hakemaan kypärää. Etsin varuste huoneesta kypärää ja löysin yhden hyllyltä. Palasin Onnin luokse ja lähdin taluttamaan sitä maneesiin.

Maneesissa laskin jalustimet ja kiristin satulavyötä. Laitoin jalkani jalustimeen ja ponnistin selkään. Ohjasin ruunan löysin ohjin uralle. Taivuttelin ja tein paljon voltteja Onnin kanssa. Kun olin tehnyt tuota kaikkea n. 5min vaihdoin suunnan kokorata leikkaa tehtävällä. Onnin on mennyt aivan mahtavasti. Taputin ruunaa kaulalle ja jatkoin volttejen tekemistä. Pian pysäytin ruunan ja annoin avut peruutukselle. Onni peruutti ilman mitään ongelmaa ja lähti käyntäämään eteenpäin heti kun käskin. Kehuin ruunaa ja käänsin sen hetken kuluttua kaartoon. Halasin ruunan kaulaa ja laskeuduin selästä alas. Nostin jalustimet ja löysäsin vyötä. Lähdin taluttamaan ruunaa maneesista talliin.

Laitoin Onnin käytävälle kiinni ja otin siltä varusteet pois. Harjasin Onnin nopeasti pölyharjalla ja puhdistin kaviot. Otin toppaloimen pesupaikalta kuivamasta ja nostin sen ruunan selkään. Onni säpsähti pienesti. Kävin viemässä kaikki hepan varusteet ja tallin kypärän varustehuoneeseen. Palasin riimunnarun ja porkkanan kanssa. Annoin porkkanan ruunalle ja lähdin taluttamaan sitä tarhoille. Tahan luona aikausin portin ja laskin ruunan irti. Palasin talliin ja aloitin karsinoiden putsauksen.

Menin ensin Onnin karsinalle. Otin sieltä ensin kakat, joita oli aika paljon ja sitten pienet pissat. Kottarit eivät menneet täyteen joten siirryin seuraavaan karsinaan. Se oli Namun. Otin sieltä ensin pissat ja mätin ne kottareihin. Pissojen oton jälkeen otin kakat ja nostin ne varovasti kottareiden kyytiin. Tasoitin purut joka paikasta ja ajattelin ettei sinne tarvitsisi tuoda puruja. Kävin tyhjentämässä kottarit lantalaan ja palasin talliin. Laitoin kaikki tavarat tallissa paikoilleen ja rupesin harjaamaan käytävää. Otin luudan ja harjasin käytävän tosi huolellisesti. Laitoin luudan paikoilleen ja hain reppuni varustehuoneesta. Sanoin heipat hevosille ja Scunkille ja lähdin kävelemään kotiin päin.


Vastaa tähän
Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 08.01.2013
20:39
Otsikko: Onnin hoitokirja
Kiva tarina, nyt vain salille treenaamaan niin jaksat sen satulan nostaa selkään :) Löysin pari virhettä, mutta eivät mitään häiritseviä. Rupesi myös naurattamaan tuossa, "testasin kuolaimia omaan kieleeni", koska jos ne olisivat olleet vielä jäässä niin kielesi oli jäänyt kiinni :D! Saat tästä 40tr ja 3ap.

Vastaa tähän
Nimi: Riitsu <Riitsu>
Lähetetty: 23.01.2013
10:00
Otsikko: Onnin hoitokirja
Ratsastusta :)

Aurinko paistoi täydeltä taivaalta, kun saavuin tallin pihaan. Tervehdin tarhoissa olevia hevosia, Onni ei näyttänyt olevan vielä ulkona. Kävelin talliin, jossa haisi ihan joku kummallinen. Ihmettelin hajua hetken, kunnes huomasin Scunkin. Hän haisi ihan jollekkin oudolle.
"Missäs sinä olet uinut?" kysyin Scunkilta.
"Tipuin ratsastaessa johonkin outoon liejuun ja haju ei millään lähde pois." kertoi Scunkki.
"Aaa," sanoin nauraen.
"Heko, heko," sanoi Scunkki ja hääti minut hommiin raipan avulla.

Kävelin Onnin karsinalle ja siellä se söi vielä aamuheiniään. Ajattelin puhdistaa sen tarhan sillä välin. Otin kottarit ja talikon ja lähdin kävelemään ruunan tarhalle. Aukaisin portin ja työnsin kottarit aitauksen sisään. Melkein "pyörryin" kun näin miten paljon hommaa on. Otin aivan ensimmäisenä isot lanta kasat. Nostin kaiken kottareihin ja jatkoin hommaa. Siirryin kottareiden kanssa hiukan syvemmällä tarhaan ja pian homma olikin jo tehty.
"Eihän täältä tullut, kuin iso kottarillinen," ajattelin ääneen.

Lähdin tyhjentämään kottareita lantalaan. Kippasin kakat kottareista pois ja lähdin työntämään kottareita talliin. Aloitin siellä Namun karsinan putsauksen. Otin ensin pissat ja sitten kakat. Kottarit eivät menneet täyteen, joten siirryin suoraan seuraavaan karsinaan, joka oli Lissun. Etsin karsinasta ensin kakat ja nostin ne kottareiden kyytiin, jonka jälkeen kaivoin pissat purujen alta ja nostin nekin kottareihin. Nyt, kun kottarit olivat täyttä kävin tyhjentämässä ne ja tullessani toin ison kottarillisen puruja. Jaon ne Lissun ja Namun karsinaan puoliksi. Jätin kottarit Onnin karsinan eteen ja otin sen riimunnarun. Napautin lukon ruunan riimuun kiinni ja lähdin taluttamaan sitä tarhaan.

Olimme aivan pian jo tarhan portilla. Aukaisin portin ja päästin Onnin sinne. Heti ensimmäisenä, kun se pääsi irti se teki keskellä tarhaa ison lantakasan. Kirosin sille hiukan, kun olinhan juuri siivonnut tarhan. Suljin portin ja jätin narun tarhan viereen ja lähdin kävelemään talliin. Tallissa rupesi puhdistamaan Onnin karsinaa. Otin sieltä ensin kakat ja sitten pissat. Huomasin käytävällä ison kasan lantaa ja nostin senkin kottareiden kyytiin, jonka jälkeen lähdin tyhjentämään niitä. Kaadoin lannat lantalaan ja lähdin hakemaan puruja. Purukatoksessa otin lapion ja mätin kottarit melkein täyteen puruja.

Työnsin kottarit Onnin karsinaan ja kippasin purut sinne. Tasoitin karsinassa olevat purut taisiksi ja vein kottarit ja talikon pois. Kävin hakemassa sankon, harjan ja lämmintä vettä sankoon. Kaadon vähän vetta Onnin ruoka- ja juomakuppeihin ja rupesin hinkkaamaan niitä puhtaiksi. Kun ne olivat puhtaat tyhjensin ne parhaimman mukaan. Heitin lika veden viemäristä alas ja laitoin tavarat paikoilleen. Vein ruunan karsinaan täyden astiallisen vettä ja sylillisen heinää, joita se voisi sydä sillävälin, kun varustan sitä. Otin riimunnarun ruunan karsinan ovesta ja lähdin kävelemään tarhoille.

Aukaisin Onnin tarhan portin ja luikahdin sinne sisään. Otin ruunan kiinni ja lähdin taluttamaan sitä talliin. Tallissa päästin ruunan karsinaansa irti ja laitoin oven kiinni. Lähdin hakemaan ruunan ja itseni varusteita. Palasin suitsien, satulan, kypärän ja harjojen kanssa. Aukasin karsinan oven ja otin Onnilla kaikki kolme loimea pois ja laitoin ne paikoilleen. Otin harjapakista ensin pölärin, jolla harjasin Onnia pitkin hitain vedoin. Aloitin kaulasta ja etenin siitä selkään ja mahaan. Viimesenä harjasin takapuolen ja jalat. Laitoin harjan pois ja otin pakista piikkisuan, jolla harjasin ensin harjan sileäksi ja sitten hännän. Laitoin piikkisuan takaisin pakkiin ja otin sieltä kaviokoukun. Aloitin etukavioista. Nojasin ruunan jalkaan ja pyysin sitä nostamaan sen. Onnin nosti jalkansa maasta saman tien ja pääsin puhdistamaan kavion. Tein saman kaikkiin muihinkin kavioihin, joten se oli nyt puhdas.

Otin satulan maasta ja nostin sen varovasti ruunan selkään. Tällä kertaa sain se ihan selkään saakka, ajattelin äänen. Suoristin huovan ja laitoin satulavyön kiinni. Laitoin itselleni kypärän päähän ja otin hanskan pois kädestä, kuolaimen lämmitystä varten. Lämmitin kuolaimet lämpimiksi ja tarjosin niitä Onnille. Ruuna rupesi heittelemään päätään, mutta kun örähdin sille, se lopetti. Nyt sain sille kuolaimet suuhun ja suitsen muutenkin kokonaan päähän. Laitoin kaikki remmit kiinni, otin hanskani maasta ja lähdin taluttamaan heppaa maneesiin.

Maneesissa kiristin mahavyön, laskin jalustimet ja ponnistin itseni ruunan selkään. Ohjaisin ruunan kävelemään löysin ohjin uraa pitkin. Tein voltteja ja pysähdyksiä joka toisessa kulmassa. Kävelimme Onnin kanssa noin 10 minuuttia, kunne sotin ohjat tuntumalla ja käskin ruunan raviin. Kevensin heti, kun Onni nosti kunnon ravin. Onnin meni jotenkin löntystävästi, joten lisäsin hiukan ravin tempoa. Onni meni heti paremmin ja kauniimmin. Hiljensin ravista käyntiin ja kehuin ruunaa. Ajattelin mennä kohta pohkeenväistöä ravissa. Nostin ravin uudelleen ja lisäsin taas tempoa. Nyt Onni meni oikeipäin ja meni pohkeenväistönkin keskihalkaisijalle mahtavasti. Vaihdoin suunnan ravissa ja kokeilin siihenkin suuntaan pohkeenväistöä. Kehuin ruunaa onnistuneen suorituksen jälkeen ja annoin sille löysät ohjat, siksi aikaa kun mietin seuraavaa tehtävää. Ajattelin mennä seuraavaksi ravissa kolmikaarista kiemurauraa. Nostin ravin ja katsoin suunnileen, missä olisi yleensä puomien paikat, missä hevosen pitäisi mennä suorassa. Onnin taipui tehtävän aikana todella hyvin ja menin samaa tehtävää molempiin suuntiin n. 10min yhteensä. Annoin ruunan kävellä uralla noin 5 minuuttia.

Nyt aloittaisin laukka tehtävää. Nostin Onnilla ravin lyhyen ja pitkän sivun välisessä kulmassa, jonka jälkeen annoin puolipidätteen ja istuin satulaan. Vielä laukkapohje ja pian Onni laukkasikin. Kehuin sitä samalla, kun pidin laukkaa yllä. Käänsin ruunan laukassa päätyympyrällä ja laukkasin sitä parikertaa ympäri. Olin lähettä tippumista, eikalla laukkaympyrän kierroksella, mutta sain pidettyä tasapainoni. Kokeilin samaa tehtävää uudestaa ja tälläkin kerralla Onnin meni mainiosti. Nyt vaihdoin suunan ja kokeilin samaa toiseen suuntaan. Oikea laukka on ollut minulle aina vaikeampi laukkaympyrällä. Annoin taas ravista puolipidätteen ja laukkapohkeet. Onnin heitti ilopukin samalla, kun nosti laukan. Olin tipahtaa, mutta sain pidettyä itseni selässä ja samalla laukan yllä. Laukkasin tehtävän loppuun ja annoin ruunalle löysät ohjat. Onni löntysteli kenttää ympäri noin 10 minuuttia, kunnes ohjasin sen kaartoon ja laskeuduin selästä alas. Löysäsin vyön ja nostin jalustimet. Lähdin taluttamaan ruunaa karsinaansa.

Karsinassa otin Onnilta suitset pois ja laitoin ne karsinan ovessa olevaan koukkuun. Irrotin mahavyön kokonaan ja nostin satulan ruunan selästä pois ja jätin sen karsinan eteen. Vein mahavyön kuivamaan varustehuoneeseen. Otin karsinan ovesta fleece-loimen ja nostin sen ruunan selkään.
”Sinäpä olet ika hiessä,” sanoin Onnille.
Se hörisi minulle takaisin. Suljin karsinan oven ja lähdin viemään omia varusteitani varustehuoneeseen. Otin sieltä palan porkkanaa, satulasaippuan ja rasvan.

Annoin porkkanan palan Onnille, se jäi rouskuttelemaan sitä, kun aloitin sen varusteiden putsauksen. Nostin satulan sille tarkoitettuun telineeseen. Irrotin satulasta vanhan huovan. Otin käytävältä sankon, johon laitoin vähän lämmintä vettä. Uitin sienen siellä ja otin sieneen vielä saippuaa. Rupesin hinkkaamaan sienellä satulaa puhtaaksi. Putsasin huolellisesti satulan päältä ja siipien alta. Putsasin vielä jaulstimet huolellisesti. Otin pyyhkeen maasta ja pyyhin satulan kokonaan sillä. Otin uuden sienen ja rupesin rasvaamaan sillä satulaa. Pian satula oli kokonaan valmis. Vein sen heti kuivuman varustehuoneeseen. Otin suitset lattialle ja rupesin hinkkaamaan niitäkin puhtaaksi, kun ne olivat puhtaat rasvasin ne huolellisesti. Vein kaikki tavarat paikoilleen ja vein Onnille vielä sylillisen heinää ja lähdin kävelemään kotiin.

Vastaa tähän
Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 24.01.2013
19:29
Otsikko: Onnin hoitokirja
Kiva tarina, mutta löysin pari kirjoitusvirhettä tarinastasi. Kuitenkaan kielioppi virheitä en löytänyt. Muistathan kuitenkin, että Onni kisaa myös, joten sillä on hyvä kunto joten tuollaisesta perustreenistä se ei yleensä mene hikeen :) Saat tästä 43tr ja 3ap. Käyhän muuten tsekkaamassa ratsastustunnit, kehityt ratsastajana kun käyt niissä. Laitoin sinulle He C merkin kuitenkin jo nyt.

Vastaa tähän
Nimi: Riitsu & Onni
Lähetetty: 17.02.2013
09:29
Otsikko: Esteitä
Saavuin tallille 8.00, kun olin luvannut auttaa Scunkkia aamutallin teossa. Tervehdi n Scunkkia ja hän kertoi mitä voisin tehdä.
”Sie voisit ekana viedä noita hevosia ulos, kun mie kerkesin ruokkii ne jo.”
”Okei,” vastasin.

Lähdin katsomaan ketkä olivat jo syöneet. Otin Onnin riimunnarun ja kävelin sen karsinan luokse. Aukaisin oven ja pujahdin karsinan sisään. Taputin ruuna kaulalle ja laitoin narun sen päitsiin kiinni. Aukaisin oven kokonaan ja lähdin taluttamaan Onnia tarhaan. Pihalla aukaisin tarhan portin ja päästin ruunan sinne. Jätin narun tarhan ulkopuolelle ja lähdin takaisin talliin. Otin seuraavaksi Lissun ja vein sen tarhaan. Vein vielä muutamia hevosia, jonka jälkeen aloitin karsinoiden putsauksen. Otin talikon ja kottarit käytävän päästä ja vein ne Onnin karsinaan. Mätin kyytiin eka kaikki pissat ja sitten kaikki kakat, mitä oli melkein joka puolella. Siirryin seuraavaan karsinaan, kun olin Onnin karsinan saanut siivottua. Seuraava karsina taisi olla uuden tamman Rosan. Nostin lanta kikkareet kottareihin ja sitten otin pissat ja nostin nekin kottareihin.

Lähdin työntämään kottikärryjä lantalaan päin. Kippasin kottarit lantalaan ja suuntasin purukatokselle. Mätin lapiolla kottareiden kyytiin paljon purua. Työnsin kottarit talliin ja kippasin puolet puruista Onnille ja toiset puolet Lissulle. Tasoittelin vielä puruja ja vein sen jälkeen talikon ja kottarit pois. Otin samalla sankon ja harjan satulahuoneesta. Täytin sanko lämpimällä vedellä ja kaadoin osan vedestä Onnin juomakuppiin. Rupesin jynssäämään sitä puhtaaksi. Pian se olikin jo puhdas. Kaadoin loput vedestä ruunan ruokakuppiin ja jynssäsin senkin puhtaaksi. Tyhjensin molemmat kupit vedestä ja valutin vedet viemäristä alas. Vein kaikki käytävällä olevat tavarat paikoillen ja lähdin hakemaan Onnin varusteita.

Kävelin rauhassa Onnin tarhalle ja ruuna tuli minua hirnuen vastaa. Kehuin pientä palleroista ja lähdin taluttamaan sitä talliin. Päästin sen karsinaan vapaaksi ja otin siltä loimet pois. Laitoin loimet kuivamaan ja aloitin Onnin harjauksen. Sivelin ruunan sileää karvaa pölyharjalla. Nyt oli ruunan päältä kaikki pöly poissa. Selvitin sen harjan ja hännän. Tähän mennessä Onni on käyttäytynyt erittäin mallikkaasti. Harjasin vielä pikaisesti sen jalat ja pään. Otin harjapakista kaviokoukun ja putsasin sen kaviot yksitellen. Nyt, kun ruuna oli harjattu oli varustamisen vuoro. Nostin satulan sen selkään ja asetin sen oikealle kohdalle. Laitoin vielä vyön kiinni. Lämmitin kuolaimet ja tarjosin niitä ruunalle. Se otti ne mielellään suuhunsa ja sain laitettua kaikki remmit kiinni. Laitoin itselleni kypärän päähän ja lähdin taluttamaan sitä maneesiin.

Nousin maneesin keskellä ruunan selkään, ja kiristin vyön. Lähdimme kävelemään pitkillä ohjilla. Käveltyämme tovin, aloimme ravailla. Onni haki muotoa ja kulki hienosti. Menin muutaman ympyrän, ja ravasimme hetken pitkillä ohjilla. Onni venytteli kaulaansa, kuin se olisi tiennyt että hyppäämme tänään. Otin ohjia ja pysähtelimme. Pian kuitenkin pyysin ruunaa jo laukkaamaan. Se laukkasi hienosti, muodossa ja kootusti. Annoin ohjaa enemmän, ja pyysin ruunaa eteen. Se alkoi venyä nyt paljon paremmin.
- Hieno poika, sanoin sille ja pysäytin sen.
Tulin alas selästä ja menin kokoamaan pari estettä. Kaksi 40cm pystyä, 50cm ristikko ja pysty ja sitten kaksi 50cm esteitä oli ristikkoina.

- Noniin, sanoin ruunalle ja nousin selkään.
Menimme ensin 50cm ristikkoa. Se meni aika huonolla vauhdilla, mutta yli kuitenkin. Sitten 50cm pysty, tippui. Onni alkoi lähes nukkua, joten kävin nostamassa esteen ja aloin ratsastaa tosissani. Pyysin koko ajan eteen, ja aina kun vauhti hidastui tai muuta kävi, näpäytin raipalla eteen. Alkoihan se sujua. Siirryimme 60cm ristikkoon. Ruuna alkoi lisätä vauhtia liikaa, joten hidastelin. Hyppäsimme liian kaukaa, mutta loikka oli niin valtava, että oli päästiin yli. Menimme pystylle, ja hyvin yli. Lähdimme kohti 50cm esteitä. Ristikko ja pysty. Kaikki upeasti yli, vaikkakin turhalla ilmavaralla :D Taputtelin Onnia ennen seuraavaa estettä. Lähdimme kohti pystyä, ja se meni hyvin yli. Sitten ristikko ja pysty, taas. Ne meni hyvin. Lähestyimme viimeistä estettä, Onni hermoili. Se lähti kiertämään ennen hyppyä. Jatkoin laukassa ja käännyimme ympyrältä esteelle. Annoin pohkeita ja raippaa, ja yli mentiin hienolla kaarella. Lopetimme esteet ja aloimme mennä loppuverkkoja. Taivuttelin ruuna ravissa ja hetken aikaa käynnissä. Annoin Onnin lopuksi kävellä aivan löysillä ohjilla. Noin 10 minuutin loppukäyntejen jälkeen tulin Onnin selästä alas, löysäsin mahavyön ja nostin jalustimet. Lähdimme tyytyväisinä kohti tallia.

Tallissa otin ruunalta ensin suitset pois, huuhtelin kuolaimet ja laitoin suitsen naulakkoon. Sitten aukaisin mahavyön ja nostin satulan Onnin selästä alas. Vein kaikki sen tavarat paikoilleen ja harjasin sen pikaisesti. Laitoin sille fleece loimen päälle, vaikka se ei ollut edes paljoa hiessä. Toin sille vielä sylillisen heinää ennen kun lähtisin kävelemään kotia kohti. Taputin ruunaa kaulalle ja suljin karsinan oven. Sormeni jäi oven väliin ja aloin huutamaan kun joku hullu.
”Mitä tapahtui, puraisiko se sinua,” kysyi Scunkki huolestuneena.
”Ei, kun miulla jäi sormet ton oven väliin.”
Scunkki meinasi kuolla nauruun, kun tajusi minkä huudon olin päästänyt semmoisen takia. Hän antoi minulle kylmäpussin, jonka jälkeen soitin äitini hakemaan minua. Enhän tietenkään voinut kävellä kipeitten sormien kanssa :D

Vastaa tähän
Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 17.02.2013
11:40
Otsikko: Esteitä
Ensi kerralla voisit laittaa jokaiselle hevoselle jolle laitat purua oman kottarillisen purua tai kaksikin. Mutta muuten kiva tarina ja ehdottaisin sinullekkin tunnilla käymistä niin voin antaa sinulle lisää merkkejä :) Ja jos varailet tunteja, niin He B tasoinen pääsee myös omalla kisahoitsullaan tunnille ;) Saat 40tr ja 3ap.

Vastaa tähän
Nimi: Riitsu <Riitsu>
Lähetetty: 24.03.2013
13:42
Otsikko: Maastossa ilman satulaa
Saavuin tallille kävellen. Pakkasta oli vain kaksi astetta ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Ajattelin tänään käydä taluttamassa Onnia maastossa ja ehkä jopa ratsastaa ilman satulaa. Tarhoissa ei ollut ollenkaan hevosia, vaikka kello olikin jo 12. Avasin tallin oven ja sisältä syöksyi ulos pieni ja ilkikurinen shettis ori Namu. "Namu, tänne," huusin orin perään. Lähdin katsomaan minne poika lähti, mutta tarhaan se vain sykäsi. Laitoin Namun tarhan portin kiinni. Mietin, että miksiköhän Scunkki ei ollut vienyt hevosia ulos. Käväisin Scunkin talolla ja hän ilmoitti olevansa sairas. Minäpä tietenkin tarjouduin hoitamaan aamutallin. Vein hevosia vuorotelln tarhoinsa. Osalle laitoin loimikasan päälle ja osalle vain yhden loimen.

Nyt kun hevoset oli ulkona ja heinät ja vedet tarhoissa aloitin siivoamaan tallia. Mätin kottareiden kyytiin ensin Onnin karsinasta kakat ja sitten pissat. Siirryin aina seuraavaan karsinaan, kunnes puolet tallista oli siivottu. Tyhjensin kottareita aina kahden karsinan jälkeen. Nyt lähdin hakemaan puruja. Toin talliin yhteensä 10 purukottarillista. "Huhhu," sanoin. Scunkin joku tuttava oli tulossa auttamaan minua tallin siivouksen kanssa. Nyt mesin Onnin karsinasta ruoka ja juomakipot. Pian Onnin karsina oli kokonaan puhdas, joten aloitin käytävän lakaisemisen. Scunkin kaveri Sanna saapuikin talliin heti, kun käytävä oli puhdas. Juttelin Sannan kanssa hetken ajan, kunnes lähdin hakemaan Onnia tarhasta.

Ulkona kävelin ruunan tarhalle ja napautin narun sen riimuun kiinni. Kehuin Onnia ja lähdin taluttamaan sen talliin. Päästin Onnin sen karsinaan irti. Lähdin hakemaan sen suitsia ja harjoja. Otin ruunalta loimet pois ja laitoin sen kuivumaan käytävälle. Aloitin harjaamisen pölyharjalla. Harjasin ensin kaulan, sitten selän, mahan ja peräpään. Harjasin vielä nopeasti konin pään ja jalat. Otin piikkisuan Onnin harjapakista ja aloitin hännän ja harjan selvitämisen. Niissä ei ollut paljon takkuja, joten olin nopeasti valmis. Lämmitin kuolamia muutaman minuutin ajan, kunnes tarjosin niitä ruunalle. Onni otti kuolaimet reippaasti suuhunsa, jonka jälkeen laitoin kaikki remmit kiinni ja itselleni kypärän päähän. Lähdin taluttamaan Onnia ulos. Kysyin samalla Sannalta, että voisiko hän auttaa minut selkään. "Juu, voinhan minä tulla," sanoin Sanna.

Pihalla Sanna punttasi minun Onnin selkään. Lähdimme kävelemään lumista metsätietäpitkin. Kävelimme noin 10 minuutin ajan, kunne sotin ohjat tuntumalla ja annoin pohjetta. Onni nosti ravin. Ravailimme metsätietäpitkin maastoesteradalle. Laukkalimme vielä hetken yhdellä pellolla, kunnes uskaltauduin hyppäämään yhden pienen tukin ylitse. Ruuna liisi allani ja hyppäsi todella hienosti. Hyppäsimme vielä muutamien esteiden ylitse, kunnes lähdimme takaisin tallille päin. Otimme ylämäessä yhden laukkaspurtin. Ravailimme vielä hetken, mutta pian hiljensikin käyntiin ja kävelin melko löysillä ohjilla. Pian olimekin tallin pihalla. Tulin alas Onnin selästä ja taputin sitä kaulalle. Talutin ruunan talliin sen omaan karsinaansa.

Tallissa otin Onnilta suitset pois ja laitoin sille toppaloimen. Laitoin Onnille vielä päitset päähän ja annoin muutaman porkkanan palasen. Halasin ruunaa ja lähdin taluttamaan sen tarhalle. Päästin sen irti tarhaa ja suljin portin. Jätin narun tarhan portin viereen ja lähdin kävelemään kotia kohti.

Vastaa tähän
Nimi: Scunkki/YP
Sähköposti: vtroutavaara@gmail.com
Lähetetty: 03.04.2013
11:06
Otsikko: Maastossa ilman satulaa
Kiva tarina, mutta kirjoitathan enemmän ensi kerralla Onnin hoidosta ja ratsastuksesta :) Ensi tarinassa voisin pitää sinulle vaikka estetunnin, niin voisit kokeilla max. 70cm esteitä. Voit ottaa myös joku päivä kaverin vaikka mukaan tai tutustua tallilaisten kanssa. Saat 38tr ja 2ap.

Vastaa tähän
Kirjoittaminen ei vaadi rekisteröitymistä!


 

 

 

 

Ulkan kuvat: Suvi Laukkanen ja Bundy-Stocky

Ulkka ©: Scunkki

©2019 Virtuaalitalli Routavaara - suntuubi.com