Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Esittely

Tarhajärjestys

Routavaara sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla, tarkemmin Oulussa. Talli on jaettu 3 talliksi, tuntitalliin, isoon talliin ja yksityis talliin. Tuntitallissa on siis kaikki ratsastuskoulun hevoset, isossa tallissa kaikki siitos- ja kisahevoset, jotka ovat Scunkin omistuksessa ja yksityis tallissa on yksärit. Routavaarassa on myös leiriläisten käyttöön tarkoitettuja leirimökkejä, joita on noin 5 ja jokaiseen mahtuu max. 5 leiriläistä. Ruokailu hoituu Scunkin talossa leirien aikaan.

 

Tuntitallissa on 30 karsinaa, joista tällä hetkellä on käytössä 10. Karsinat ovat kooltaan tilavia ja kuivikkeena käytämme purua. Karsinoissa on jokaiselle hevoselle omat ruokakupit seinässä, jotka ovat irrotettavat. Tallissa toimii perinteinen sankko juotto ja jokaisessa karsinassa on myös sankoille telineet, joista sankot saa irti kätevästi. Karsinoissa on kalterit, joissa on aukot, joten hevoset voivat työntää päänsä karsinoiden ulkopuolelle. Karsinoiden ovissa on taitettava satulateline sekä suitsille (/päitsille ja narulle) tarkoitettu koukku. Jokaisen hevosen ovessa on kyltti, josta saa selville hevosen perustiedot (nimi, kutsumanimi, rotu, sukupuoli ja syntymä vuosi). Tuntitallissa on myös 2 paikkaa, johon hevosen saa käytävälle kiinni molemmin puolin. Lantala on kaikilla 3 tallilla yhteinen ja se on 20m metrin päässä tuntitallista.

Tuntitallissa on myös 2 pesuboxia, joissa on vesiletkut sekä kori, jossa on erinlaisia hikiviiloja. Pesuboxit ovat vierekkäin ja niissä on molemmilla puolilla narut, joten hevosen voi laittaa kahdelta puolin kiinni. Tuntitallissa on myös satulahuone, jossa on kaikkien tuntihevosten satulat, suitset, harjapakit sekä loimet telineissä. Varuste telineissä on hevosten nimikyltit sekä harjapakeissa lukee hevosten nimet. Satulahuoneessa on myös hana, joka mahdollistaa mm. kuolaimien pesun ja vesien viemisen karsinoihin. Satulahuoneessa on lämpöpatterit, joten siellä on aina lämmin. Hyllyiltä löydät satulasaippuat, satularasvat ja kaiken tarpeellisen liittyen hevosten hoitoon. Satulahuoneessa on myös suojille kuivatus telineet, sekä loimitelineitä patterien lähellä ja kaikki tallin kypärät, turvaliivit ja hanskat ovat tunti ratsastajien käytössä, ne löydät hyllyiltä. Satulahuoneesta löydät myös pesukoneen, joka on tarkoitettu hevosten varusteiden pesemiseen. Käyttö-ohjeet löydät seinältä olevasta lapusta.

Hoitajien huone on myös tuntitallissa ja sieltä löydät monta sohvaa ja ruokapöydän. Hoitajien huone mahdollistaa myös omien eväiden syönnin, nimittäin huoneesta löytyy pieni jääkaappi ja mikro. Hoitajien huoneessa on myös yksi ovi, jossa on Scunkin toimisto. Sinne voit käydä maksamassa tunnit sekä ostamassa ratsastuskortit ja muut tuntitalliin liittyvät asiat. Toimistossa voit myös pyytää toivehevosia tunneille tai tulla muuten vain juttelemaan. Toimistosta löydät tallin puhelimen sekä ensiapu laukun ja puhelin numeroita (eläinlääkäri, kengittäjä, valmentajien numerot sekä naapuritallien omistajien numerot) sekä television, johon on kytketty varsomiskarsinoiden kamerat. Hoitajien huoneesta löydät myös yhden tallin wc ja toisen löydät oven vierestä karsinoiden lähellä.

Satulahuoneen vierestä löydät rehuvaraston, jossa yksinkertaisesti on vain kaikki ruuat, jota tuntihevosille syötetään (kauraa, kivennäistä, valkosipulia, suolaa yms.) + porkkana- ja heinäpusseja. Rehuvarastosta aukeaa ovi ulos, jossa on suuri heinäkasa. Heinät eivät ole missään huoneessa vaan ulkona, jossa on siis pressu katto ja seinät. Heinien vieressä ovat purut sekä pieni määrä olkea. Pressulla vuorattu tila on siis suuri ja sieltä menee myös ovi ulos sekä takaisin sinne rehuvarastoon. Kuivikkeiden ja heinien vieressä on myös karsinan puhdistus välineet eli kottikärryt (3 kappaletta), talikot (4 kappaletta) ja lakaisuharjat (4 kappaletta).

 

 

Ison tallin löydät noin 40 metrin päästä tuntitallista. Isossa tallissa majailee siis kaikki kisa- ja siitoshevoset sekä tallin kasvatit, varsat ja nuoret hevoset. Isossa tallissa on myös 38 karsinaa, joista käytössä on tällä hetkellä 10. Karsinat ovat tilavia täälläkin ja karsinoista löydät samat asiat, kuin tuntitallissa. Tallista löydät myös kaksi varsomiskarsinaa, jotka ovat todella isot ja kuivikkeena on alla purua ja päällä iso kerros olkea. Varsomiskarsinoissa on kamerat, joista kuva menee Scunkin toimistossa olevaan televisioon sekä Scunkin talossa olevaan televisioon. Varsomiskarsinoissa ei ole kaltereita, kuten normaaleissa karsinoissa. Isosta tallista löydät myös 2 pesuboxia ja nekin ovat samanlaisia kuin tuntitallissa. Tallissa on myös 3 paikkaa, johon hevosen saa molemmin puolin kiinni. Lantala on kaikilla talleilla yhteinen ja se on isosta tallista 20m päässä.

Isosta tallista löydät myös varustehuoneen, jossa on kaikkien ison tallin hevosten varusteet. Varustehuone on todella suuri ja jokaiselle hevoselle on satulateline, suitsiteline ja suojille + päitsille ja naruille koukut. Telineet on nimikoitu ja ne ovat "päällekkäin" eli yhden hevosen varusteet ovat aivan vierekkäin. Varustehuoneessa on myös hana sekä pesukone. Varustehuoneessa on kisa- ja siitoshevosia ratsastavien ihmisten varusteet (saappaat, kypärät yms.) sekä kaikki raipat. Varustehuoneessa on myös noin 8 harjakoria, joissa on hevosten harjoja. Jokaisessa korissa on tarpeelliset harjat eli pölyharja, pehmeä harja, kavio koukku, kovaharja, kumisuka, piikkisuka, harjakampa ja loput tarpeelliset harjat ovat yhdessä korissa varustehuoneessa, josta voi ottaa tarpeelliset. Koreja ei siis ole kaikille hevosille omia vaan ne ovat yhteiset.

Isossa tallista löytyy myös tietenkin rehuvarasto, siellä on ison tallin asukeiden ruuat. Seiniltä löydät myös tarkat ruokintaohjeet, jotta ruuat tulevat täsmälleen oikein. Rehuvarastosta löydät myös kaikki herkut hevosille eli porkkana-, omena- ja leipäpussit. Rehuvaraston oven vieressä säilytetään kaikki tallin työvälineet eli kottikärryt (4 kappaletta), talikot (4 kappaletta), lakaisuharjat (3 kappaletta) sekä meisseleitä, vasaria yms. Heinät ja kuivikkeet löydät ison tallin oven vierestä, sieltä löytyy heiniä, purua ja vähän olkea. Kuivikkeet ja heinät ovat pressun alla, joten ne eivät voi kastua.

 

 

Yksäritalli onkin sitten kiinni isossa tallissa, joten kuvikkeet, heinät, rehut yms. haetaan sieltä. Karsinoita on yksityisillä 13 kappaletta ja käytössä niistä on tällä hetkellä 5. Karsinat ovat tilavia ja kuivikkeena on purua. Karsinat sisältävät samat asiat mitä tunti- ja isossa tallissa. Karsinoiden ulkopuolella on myös loimiteline, johon saa ripustettua loimen hetken ajaksi sekä päitsille ja narulle on oma koukku. Tallissa on myös 1 paikka, johon hevosen saa molemmin puolin kiinni. Yksäritallissa on yksi pesuboxi, jossa on samat varusteet kuin tunti- ja isossa tallissa. Tallista löytyy myös satulahuone, jossa on jokaiselle hevoselle omat satula-, suitsi-, riimu-, suoja- ja loimitelineet. Telineet on nimikoitu ja ne ovat vierekkäin. Harjapakit ovat hyllyn päällä ja jokaisella yksityisellä on oma -pakki tai harjakori. Satulahuoneessa on myös jokaiselle yksityisen omistajalle metalliset kaapit, joissa voi säilyttää omia tavaroitaan, kaapeissa on lukot ja avaimet ovat omistajilla. 

Yksäritallista löydät karsinan putsaus tarvikkeet käytävältä. Tarvikkeita on yksäritallissa kottikärryjä (2 kappaletta), talikoita (2 kappaletta) ja lakaisuharjoja (3 kappaletta). Lantala on kaikilla talleilla yhteinen ja se on 20m päässä yksäritallista.

 

Maneesi on kooltaan 60m x 75m eli se on tilava. Maneesissa on hyvä valaistus ja siellä on pieni katsomo. Maneesin reunassa ja katsomon vieressä on pieni tila, jossa säilytetään maneesin estekalustoa ja kouluaitoja. Maneesi on hyvin eristetty ja siellä on pieni lämmitys kun pakkanen nousee yli -10 asteen. Eli jos ulkona on esim. -20 astetta, niin maneesi on lämmitetty -10 - -12 asteiseksi, joten tunteja voidaan pitää melko hyvin myös pakkasilla. Maneesi on tuntikäytössä talvisin ja välillä keväisin ja syksyisin arkisin kello 17.00 - 20.00 ja lauantaina 12.00 - 15.00 paitsi keskiviikkona kello 18.00 - 19.00. Tuntien ulkopuolella yksityisten omistajat sekä kisa- ja siitoshevosten ratsastajat voivat ratsastaa siellä, lukuunottamatta valmennuksia. Maneesi on aivan tuntitallin vieressä, muttei kuitenkaan kiinni siinä. Yksäri- ja isosta tallista on matkaa maneesille noin 35 metriä. Maneesi on myös mahdollista jakaa kahtia puisten aitojen avulla, jotka löytyvät estekaluston vierestä. Jos tuntilaisia on jollain tunnilla pieni määrä, niin luvalla yksityisten omistajat voivat tulla ratsastamaan toiselle puolelle.

 

Kenttiä tallilta löytyykin kaksi, mutta ne ovat aivan saman kokoisia. Kentät ovat 50m x 65m eli nekin ovat isoja. Kenttien kulmista löytyy myös estekalustot sekä kenttä 2 kulmasta löytyy myös kouluaidat. Kenttä 1 on tuntitallista noin 10m päässä ja se onkin tuntikäytössä. Kenttä 1 saa ratsastaa hoitajat hoitsuillaan sekä kisa- ja siitoshevosilla. Kenttä 1 voidaan myös käyttää kisoissa lämmittely alueena. Kenttä 2 on yksityis- ja ison tallin vieressä noin 15 metrin päässä. Kenttä 2 ei pidetä tunteja, joten siinä saa ratsastaa yksityis- ja siitos-/kisahevosilla milloin vaan. Kenttä 2 ei saa ratsastaa tuntihevosilla eli se on pyhitetty kokonaan yksäreille sekä ison tallin asukeille. Kenttä 2 voidaan myös kisojen aikaan käyttää lämmittely alueena. Molemmat kentät lanataan ja hoidetaan sunnuntai iltaisin joka vuoden aikaan, joten talvellakin sen pitäisi pysyä ok kunnossa.

Tarhoja tallilta löytyy yhteensä 20 ja kaikki tarhat ovat hiekkapohjaisia. Hevosia voidaan tarhata yksitellen, laumoissa yms. Tuntihevosia tarhataan vähintään 5h päivässä ja yksityisiä hevosia omistajan toiveen mukaan. Kisa- ja siitoshevosilla tarhausajat ovat hevoskohtaisia. Laitumia tehdään tallille aina kesäisin ja määrä riippuu laiduntavien hevosten määrästä. Tuntihevosilla on kesäisin parin viikon vapaa, jolloin ne saavat laiduntaa laumoissa. Hevoset totutellaan pikku hiljaa keväällä tuoreaaseen ruohoon.

Maastoja tallilta löytyy todella paljon. Osa poluista on ratsastuspolkuja, joissa on hyvä valaistus ja pohja, osa on pienempiä polkuja. Ratsastuspolut pidetään hyvässä kunnossa myös talvisin ja ne ovatkin auki koko talven, joten niissä voi ratsastaa myös talvisin. Ratsastuspolut ovat leveitä ja niissä on myös ajomahdollisuudet. Maastoista löytyy myös peltoja, sorateitä, lampia yms. jotka ovat ratsastusta varten. Osa lammista on myös hevosten uittamista varten. Talleista noin 1km päässä löytyy myös käytöstä poistettu ravirata, jossa voi käydä hanattelemassa ratsuille sekä ajamassa ravureilla. Maastoja löytyy tallien alueelta monen kymmenen kilometrin alueelta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulkan kuvat: Suvi Laukkanen ja Bundy-Stocky

Ulkka ©: Scunkki

©2019 Virtuaalitalli Routavaara - suntuubi.com